50 eurós adóval indulhat a brit-spanyol halászháború

Vágólapra másolva!
Épült egy műzátony Gibraltárnál, ami kiverte a biztosítékot a spanyol halászoknál. Az ügy Madrid és London közti feszültségig fokozódott. Nem volt nehéz, Gibraltár évszázadok óta vita tárgyát jelenti.
Vágólapra másolva!

Spanyolország 50 eurós díjat vetne ki a gibraltári határátkelésre, sőt kész arra is, hogy lezárja a légterét a területre tartó gépek elől. David Cameron brit miniszterelnök "komolyan aggódik" a két ország Gibraltár fölötti vitájának elmérgesedése miatt - írta a Guardian.

Spanyolország több ürügyet is felmutat, amely miatt szükségesnek érzi a szigorításokat. Kivizsgálnák például azon gibraltári lakosok adófizetését, akiknek spanyolországi tulajdonuk van, illetve felderítenék az állítólagos határon átnyúló csempészetet is.

A vita több szinten zajlik. Gibraltár 1713 óta Nagy-Britannia fennhatósága alatt van, és a tengeri kereskedelem szempontjából mindig is kulcsfontosságú volt a Földközi-tenger bejáratát őrző erőd.

A feszültséget jelenleg egy, a földnyelvhez illesztett mesterséges zátony váltotta ki, amely a spanyol halászoknak állítólag kárt okoz. Spanyolország az 50 eurós díjat azért akarja beszedni, hogy a gibraltáriak által okozott halászati károkat megtéríttessék.

Az 50 eurós díj bevezetése már csak azért is problémás, mert az Európai Unióban a szabad mozgást nem lehet ilyen adminisztratív eszközökkel akadályozni. Pedig Spanyolország épp ezen ügyködik, a legnagyobb nyári melegben már hosszas ellenőrzésekkel fárasztják a turistákat. Nagy-Britannia szerint Madrid velük még nem közölte az 50 eurós adó tervét, ezért magyarázatot kértek, illetve arra is kíváncsiak, további lépéseket is akar-e tenni a spanyol kormány.