A Szenátusból bélyegezték át Snowdent árulóra a Wikipédián

Vágólapra másolva!
Az áruló bélyeget kapta a titkosszolgálati iratokat kiszivárogtató Edward Snowden az angol nyelvű Wikipédián. Mint kiderült, az IP-cím, ahonnan a bejegyzését szerkesztették, az amerikai Szenátusból való.
Vágólapra másolva!

"Amerikai disszidens"-ről "amerikai áruló"-ra változtatta valaki Edward Snowden egyik megnevezését, a titkos iratokat kiszivárogtató extitkosszolga angol nyelvű Wikipédia-bejegyzésében - írta a TPM Livewire. Bár nem tudni, hogy ki írta át a bejegyzést, az IP-cím, ahonnan szerkesztették a bejegyzést, az amerikai Szenátusba vezet.

A Wikipédiát vendégek szerkeszthetik bejelentkezési név nélkül is, de ilyenkor az IP-cím publikussá válik. A Snowden-bejegyzést szerkesztő ember pedig az IP-cím alapján a Szenátus hálózatát használta, ez pedig arra utal, hogy vagy egy szenátor, vagy egy ott dolgozó ember írta át "árulóra" Snowdent.

Az IP-cím alapján más angol nyelvű Wikipédia-bejegyzéseket is találni, amelyeket ugyanonnan szerkesztettek. Ilyen bejegyzés volt például néhány kézifegyverhez tartozó szószedet, egy perzsa történelemről, egy üzbég városról, egy San Franciscó-i tiki bárról vagy a Washington Post cég vezérigazgatójáról, Donald Grahamről szóló Wikipédia-oldal is.

Az önkéntes szerkesztésre épülő Wikipédia Snowdenről szóló bejegyzését több mint 3000-szer változtatták már meg június 9-i létrehozása óta.