Kivonják az amerikai diplomatákat Jemenből

Vágólapra másolva!
A 2001 óta eltelt idő legkomolyabb terrortámadásától tartanak. Az amerikai diplomatákat a légierő menekíti ki az országból.
Vágólapra másolva!

Kivonta diplomáciai személyzetét Jemenből az Egyesült Államok és Nagy-Britannia - adta hírül a BBC. Egyben az országban tartózkodó állampolgárait is arra biztatta a két állam, hogy hagyják el Jement. Korábban az egyesült államok már húsz konzulátusát bezárta. Az amerikai média szerint a gyors kivonulás oka az, hogy magas rangú al-Kaida tisztviselők közti beszélgetéseket hallgattak le. Az a gyanú, hogy a beszélgetés egyik résztvevőja Ayman al-Zawahiri, a terroristacsoport vezetője volt. A Pentagon közleménye szerint a légierő folyamatosan szállítja el Saanából, Jemen fővárosából az amerikaiakat.

Az amerikai külügyminisztérium által gondozott utazásbiztonsági oldal szerint az afrikai államban terrorveszélytől valamint polgárháborútól lehet tartani. A figyelmeztetés számos korábbi amerikaiak elleni támádásról megemlékezik, köztük két gyilkosságról is.

Dolgoznak a drónok

A nap során felfegyverzett robotrepülők négy terroristagyanús személyt öltek meg - adta hírül a BBC amerikai forrásokra hivatkozva. Egy másik incidensben jemeni törzsi harcosok lőtték le a hadsereg egyik helikopterét, legalább hat katonát megölve.

A BBC helyi tudósítója szerint soha nem látott biztonsági intézkedéseket foganatosítottak a fővárosban. Páncélozott járművek százait rendelték ki az utcára. A tudósító forrásai szerint a jemeni biztonsági szolgálatok tucatnyi ismert al-Kaida tag érkezéséről szereztek tudomást az elmúlt napokban. Valószínűsíthető, hogy külföldi diplomaták vagy jemeni katonai központok elleni támadásra készülnek.

A New York Times értesülései szerint az országban tartózkodó al-Kaida vezetők a 2001. szeptember 11. óta végrehajtott legkomolyabb akcióra készülnek.