Aligátorteknős harapta át az Achillesét

Vágólapra másolva!
Az állat után hajtóvadászat indult Németországban, egy bajor tó vízét le is eresztették miatta.
Vágólapra másolva!

Aligátorteknős sebesített meg egy fiút egy dél-bajorországi tóban, emiatt a hatóságok lezárták a fürdőzésre is használt halastavat, és lecsapolták a vizét. A tűzoltóság egész hétvégén hiába kereste az emberre is veszélyes hüllőt az Alpok lábánál fekvő Allgäu régióban.

Egy nyolcéves bonni fiúnak az Achillesz-ínjét harapta el az állat egy héttel ezelőtt. Az elsősegélyt nyújtó orvosok úgy gondolták, hogy egy üvegcserép okozhatta a sérülést. A nem szűnő vérzés és az erős fájdalmak miatt azonban a fiút szülei később kórházba vitték, ahol megoperálták, és megállapították, hogy a fiút állat haraphatta meg. A kórház értesítette az illetékes önkormányzatot, amelynek szakértői úgy vélték, hogy a sérülés bizonyosan nem egy Németországban honos haltól származik. Végül a sérülésről készült fotók alapján a Müncheni Zoológiai Intézetben jutottak arra a következtetésre, hogy a harapás egy aligátorteknőstől származik.

Az intézet szakvéleménye nyomán a hatóságok elővigyázatosságból megtiltották a fürdést az irsee-i halastóban és leeresztették vizét, de az emberre támadó hüllőt egyelőre nem találják. Lehet, hogy beleásta magát a tó iszapos aljába, ahol tovább keresik, és ha mégsem találják, akkor akár a jövő év tavaszáig lecsapolva hagyják a tavat. Szakemberek szerint elképzelhető, hogy az állat közben már továbbvándorolt egy másik tóba vagy egy folyóba, de "az alpokaljai telet biztosan nem éli túl".
Az illetékes kaufbeureni polgármesteri hivatal 1000 euró jutalmat tűzött ki a megtalálónak, de figyelmeztetett, hogy a sérülésveszély miatt senki ne próbálja saját kezűleg befogni a helyiek által immár Lottiként emlegetett állatot.

Az Egyesült Államokban honos harapós aligátorteknős tartását Németországban 1999 óta törvény tiltja. Egyelőre nem tudni, hogy került a bajorországi tóba, talán a tulajdonosa szabadult meg tőle ott.
Veszélyes hüllők már többször is riadalmat keltettek Bajorországban az elmúlt években: 2008-ban egy sétáló nőt ijesztett meg Münchenben egy aligátorteknős, egy másik, később Schnappinak elnevezett példány Garmisch-Partenkirchenben megharapta egy 15 éves fiú ujját, 2002-ben a "dornachi szörny", egy Eugen nevű aligátorteknős miatt rendeltek el fürdési tilalmat München közelében.