Női alelnöke lehet Iránnak

Vágólapra másolva!
Egy nőt jelölt az új iráni elnök, Hasszan Roháni az alelnöki pozícióra. A jogtudós képviselőnőre, Elhám Aminzádéra még rá kell bólintania a parlamentnek is.
Vágólapra másolva!

Az új iráni elnök Hasszan Roháni egy nőt, Elhám Aminzádét jelölte a jogi ügyekért felelős alelnöki tisztségre - írja a Haaretz. Roháni Aminzáde tudományos munkásságával, törvényhozói gyakorlatával és morális érdemeivel indokolta döntését.

Az elnök jelölését, kabinetjének többi tagjával együtt még jóvá kell hagynia az iráni parlamentnek is. A keményvonalas képviselők már kikezdték az új elnök által jelölt kormánytagokat, és azzal vádolták Rohánit, hogy nyugatbarát, ellenzéki figurákat nevez ki fontos pozíciókba.

Roháni azt mondta a parlament képviselők kritikáira reagálva, hogy kormányának első számú feladata, hogy csökkentse a feszültséget Irán és a világ többi állama között, valamint, hogy felpörgesse a különbözző kereskedelmi szankciókkal sújtott iráni gazdaságot.

Az augusztus 4-én felesküdött Hasszan Roháni hatalmas fölénnyel nyerte meg a júniusi elnökválasztást. Az új elnökről szóló portrécikkünket itt olvashatja.