Bradley Manning bocsánatot kért a szivárogtatásért

Vágólapra másolva!
Bocsánatot kért tettéért a WikiLeaks internetes leleplező honlapnak titkos információk százezreit kiszivárogtató Bradley Manning amerikai közlegény szerdán a bíróság előtt.
Vágólapra másolva!

A Maryland állambeli Fort Meade laktanyában folyó bírósági tárgyalás záró szakaszában - amelynek napirendjén a büntetés mértékének meghatározása szerepel - a 25 éves Manning sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy cselekedeteivel - mint fogalmazott - károkat okozott az embereknek, és károkat okozott az Egyesült Államoknak. Elismerte, hogy "ezért most fizetnie kell".

A per 2012. február 23-án kezdődött. Manning 2009-2010-ben adta át az információkat a WikiLeaksnek, amely 2010 áprilisában kezdte el a kiszivárogtatást. A hírszerzési elemzéssel foglalkozó közlegényt 2010 májusában tartóztatták le Irakban.

A katonai bíróság július végén Bradley Manninget felmentette a legsúlyosabb vád, az ellenséggel való összejátszás vádja alól. Ugyanakkor bűnösnek ítélte őt a többi húsz vádpont többségében, így a kémkedés vádjában, mert titkos információkat adott át a leleplező portálnak az iraki és afganisztáni háborúról, valamint az Egyesült Államok titkos diplomáciai táviratairól. Az illetékes bíró szerint Manning 154 év börtönre számíthat azon vádpontok alapján, amelyekben bűnösnek találták.

Manning már korábban beismerte, hogy több mint 470 ezer iraki és afganisztáni harci jelentést, 250 ezer külügyminisztériumi táviratot és más anyagot adott át. Azt állította ugyanakkor, hogy válogatott, nehogy ártson a katonáknak vagy a nemzetbiztonságnak. Jogi szakértők szerint mostani nyilatkozata azt a célt szolgálta, hogy az ügyet lehetőség szerint minél rövidebb büntetéssel "megússza". "Jobb ember akarok lenni, egyetemre akarok járni" - jelentette ki többek között.

A közlegény ügyvédei a napokban azt hangoztatták, hogy a katona elöljárói is felelősek, mert nem vették figyelembe állítólagos súlyos pszichés problémáit. Szerintük az egykori elöljárók nem vették figyelembe védencük dühkitöréseit, illetve általánosságban labilis pszichés állapotát. Mindezt most azzal is megtoldották, hogy Manningnek állítólag a szexualitásával kapcsolatosan is problémái voltak. Ítélet augusztus végén várható.