Vágólapra másolva!
Több százan Molotov-koktélokkal támadtak meg egy egyiptomi kormányépületet, de a támadást visszaverték. A Muzulmán Testvériség szerint kicsúszott az irányítás a biztonsági erők kezéből.
Vágólapra másolva!

A Muzulmán Testvériség iszlamista szervezet több száz híve megostromolta és felgyújtotta a gízai tartományi kormányzat hivatali épületét csütörtökön - közölte az egyiptomi állami televízió. Beszámolók szerint az iszlamisták Molotov-koktélokkal dobálták az épületet, és lövéseket adtak le rá. Az egyiptomi állami hírügynökség jelentése szerint a támadást visszaverték, a helyszínen több embert letartóztattak.

Az újabb erőszakos megmozdulást azt sem tudta megakadályozni, hogy a biztonsági erők minden eszközt bevetnek a tüntetők városon belüli mozgásának ellehetetlenítése érdekében. A Muzulmán Testvériség szóvivője csütörtök délután közölte, hogy a "népharag fékezhetetlenné vált" Egyiptomban. A szervezetet "súlyos csapás érte" a rendőrség akciói miatt, és "képtelenné vált tevékenysége központi koordinációjára". A szóvivő azt is elmondta, hogy a szerdai összecsapások során a csoport két vezetőjét meglőtték, de az illetők életben vannak.

Hivatalos adatok szerint legalább 525 ember vesztette életét a rendőrség és az iszlamisták közötti összecsapásokban szerdán, ez volt a legvéresebb nap az országban a Hoszni Mubarak volt diktátor elleni forradalom óta. A rendőri erőszakot számos nyugati és arab ország elítélte.

Az összecsapásokat az váltotta ki, hogy a rendőrség erőszakkal felszámolta az iszlamisták két táborát a főváros két forgalmas terén, ahol a Muzulmán Testvériség hívei Mohamed Murszi kormányfő hadsereg általi elmozdítása miatt tartottak ülő tiltakozást. A Muzulmán Testvériség azt állította, hogy a rendőri erőszaknak a hivatalos adatoknál nyolcszor-kilencszer több áldozata van. Egy, a szerdai összecsapások közelében lévő kairói mecset arról számolt be csütörtökön, hogy a hatóságok nem vesznek tudomást arról a több mint 200 holttestről, amelyeket az előző nap szállítottak az imahelyre, s azóta ott tárolnak.

Az események miatt szerdán délután egy hónapos szükségállapotot hirdettek ki az országban, Mohamed el-Baradei Nobel-békedíjas alelnök pedig benyújtotta a lemondását.

Csütörtökön a hatóságok bejelentették, hogy 30 nappal meghosszabbítják Murszi fogva tartását. A hivatalából elmozdított elnököt egy titkos helyen tartja fogva a hadsereg. Gyilkossággal és kémkedéssel vádolják, továbbá azzal is, hogy kapcsolatban állt a Hamász palesztin radikális szervezettel, amely 2011-ben segített neki megszökni a börtönből.

A Muzulmán Testvériség továbbra is kitart amellett, hogy a válságot csak Murszi hatalomba való visszahelyezésével lehet békésen rendezni. Murszit a hadsereg július 3-án távolította el, miután a Mubarak elleni tüntetések során híressé vált Tahrír téren ezúttal a tavaly demokratikusan megválasztott, de azóta bírálói szerint egy iszlamista kisebbség érdekeit képviselő elnök megdöntése érdekében gyűltek össze tízezrek.

A kormányzati épület elleni támadástól eltekintve csütörtökön Kairó szokatlanul csöndes volt helyi beszámolók szerint, a forgalom a szokásosnak töredéke volt, sok bolt és iroda zárva maradt. A rendőrség a tüntetések ellehetetlenítése érdekében számos ellenőrző pontot létesített a városban, éjszakára pedig kijárási tilalom van érvényben. A történtek miatt több nyugati cég, köztük a General Motors és az Electrolux is felfüggesztette a termelést Egyiptomban.