Egy mecsetben ért véget a kairói véres péntek

Vágólapra másolva!
A péntekre összehívott iszlamista tüntetés, a "harag napja" vérengzésbe fulladt. Legalább 80-an meghaltak, ezer embert letartóztattak. A tüntetők egy mecsetbe húzódtak vissza, szombat hajnalban tárgyalni kezdtek, majd elvonulhattak.
Vágólapra másolva!

Behatoltak szombat reggel az egyiptomi erők abba a kairói belvárosi mecsetbe, amelyet szombatra virradó éjjel körülzártak, mivel oda húzódott vissza a megdöntött elnököt, Mohamed Murszit támogató Muzulmán Testvériség iszlamista híveinek egy csoportja.

Az ONTV Live egyiptomi televízió felvételei szerint a katonák erőszak alkalmazása nélkül hatoltak be az Al-Fath mecsetbe. Az Al-Dzsazira tévé egyiptomi részlegének internetes oldalára feltett képeken a katonák az épület belsejében láthatók és úgy tűnik, tárgyalnak a tüntetőkkel, hogy rábeszéljék őket a távozásra a mecsetből. Szombat kora délelőtt sikerült valamilyen megállapodást elérni, mert a tüntetők elkezdtek kivonulni a mecsetből.

A mecset a főváros Ramszesz nevű kerületében található, ahol a pénteki véres összecsapások zajlottak. Az iszlamisták a mecsetben egy ideiglenes halottasházat létesítettek és mintegy 20 halottjukat helyezték el ott.

A korábbi jelentések szerint a mecsetet körülvevő rendőrök, valamint a Muzulmán Testvériség tagjai az éjjel még kölcsönösen lőttek egymásra. A BBC szerint legalább 80-an meghaltak a pénteken megtartott "harag napján", és a belügyminisztérium közleménye szerint vagy ezer tüntetőt letartóztattak.