120 éves rekordot döntött az áradó Amur

Meghaladta a 120 éves vízszintet az áradó Amur, áradás, árvíz oroszországban
Vágólapra másolva!
120 évvel ezelőtti legmagasabb vízállását is megdöntötte az Amur folyó az orosz távol-keleten Habarovszknál. 124 település áll vízben, ezreket kellett kitelepíteni.
Vágólapra másolva!

Az oroszországi Habarovszknál vasárnap meghaladta a 120 évvel ezelőtti, 642 centiméteres vízszintet az áradó Amur folyó, jóllehet a tetőzést csak a jövő hét közepére várják, hétméteres vízszint felett.

A hatóságok a távol-keleti Habarovszki területen már napokkal korábban rendkívüli helyzetet hirdettek a hetek óta tartó heves esőzés okozta áradások miatt.

Forrás: MTI/Orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma

A katasztrófavédelem Il-76-os teherszállító repülőgépe folyamatosan szállít szakembereket és mentőcsónakokat a távol-keleti nagyvárosba, a szibériai orosz régiók ivóvízzel is segítik az árvíz sújtotta, Kínával határos területet. Habarovszkban elegendő élelmiszertartalékkal rendelkeznek, nem lesz hiány az árvíz miatt - közölte a régió mezőgazdasági minisztériumának illetékese.

Súlyos a helyzet Birobidzsánban, a Zsidó Autonóm Területen, ahol gátszakadás miatt kétezer ember sújt az áradás. Kimenekítésükre autóbuszokat küldtek.

Forrás: MTI/Orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma

A Habarovszki területen az Amur 124 települést öntött el. A rendkívüli helyzetek minisztériuma szerint eddig több mint 19 ezer embert kellett kimenekíteni.

Vlagyimir Sztyepanov, az orosz rendkívüli helyezetek minisztériuma válságközpontjának vezetője szerint már júliusban látták, hogy nagy árvíz várható itt, valamint a szibériai Cseljabinszki területen és Baskírföldön. A múlt hónapban a szokásos csapadék két-háromszorosa is lehullott. Arra számítanak, hogy Oroszország távol-keleti régiójában csak szeptember közepére szűnhet meg az áradás.

Forrás: MTI/Orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma