Meghalt a romák nemzetközi királya

Egy törökországi klinikán szombaton meghalt a romániai Florin Cioaba, aki a romák nemzetközi királyának tekintette magát, és akit áprilisban a Nemzetközi Roma Szövetség elnökévé választottak
Vágólapra másolva!
Szívrohamot kapott, és elhunyt törökországi nyaralása alatt a romániai Florin Cioaba, akit sokan a romák nemzetközi királyának tekintetek. Hétfő óta kezelték, még egy román szívspecialistát is küldetett a segítségére Traian Basescu román elnök, de hiába.
Vágólapra másolva!

Meghalt szombaton a romániai Florin Cioaba, aki a romák nemzetközi királyának tekintette magát, és akit áprilisban a Nemzetközi Roma Szövetség elnökévé választottak. Az 58 éves férfi nyaralása közben, egy törökországi klinikán hunyt el, ahova szívinfarktus miatt került.

Még hétfőn szállították kórházba, az orvosok azóta küzdöttek az életéért. Traian Basescu román elnök kérésére a legismertebb román szívsebész is Törökországba utazott, hogy szükség esetén segítséget nyújtson az ottani orvoscsoportnak. Haláláról megrendüléssel nyilatkozott a román sajtónak az államfő.

Florin Cioaba az apjától, Ion Cioabától örökölte 1997-ben a királyi címet. Ion Cioaba romániai cigányvajda 1992-ben koronáztatta magát "a cigányok nemzetközi királyává". Királyi tekintélyét a romániai roma közösség jelentős hányada elismerte. Az ellentábor az önmagát császárrá koronáztató Iulian Radulescu mögé sorakozott fel. A "királyi" és a "császári" család közötti rivalizálást 2013 elején szüntették be.

Florin Cioabát áprilisban a Nemzetközi Roma Szövetség elnökévé választották Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

A béke eredményeként szervezték ez év áprilisában az erdélyi Nagyszebenben a Nemzetközi Roma Szövetség kongresszusát, amelyen Florin Cioabát választották a szövetség elnökévé. Megválasztása után Florin Cioaba "roma útlevelet" ígért a szövetség büntetlen előéletű tagjainak. Mint mondta, az okmány "a közösségen belül lesz érvényes", kiváltói a roma közösséghez tartozást, a közösség iránti elhivatottságukat fejezhetik ki általa.

Florin Cioabára - aki egy neoprotestáns egyház prédikátoraként is működött - a Traian Basescu román államfővel kialakított jó kapcsolata révén gyakran irányult a román sajtó figyelme. Nemzetközi botrányt váltott ki azzal például, hogy a roma hagyományoknak megfelelően 12 évesen adta férjhez lányát. A botrányt követően Florin Cioaba a gyermekházasságok ellen, a roma gyermekek iskoláztatása mellett foglalt gyakran állást. A közösség vezetőjeként több esetben is közvetítői szerepet próbált betölteni a romániai romák és a román hatóságok között.