Már 20 ezer embert telepítettek ki az orosz Távol-Keleten

Vágólapra másolva!
Nem szűnik az árvízveszély Oroszország távol-keleti régiójában, az áradó Amur folyó továbbra is fenyegeti Habarovszkot. 
Vágólapra másolva!

Az orosz-kínai határon lévő Blagovescsenszknél a reggeli órákban már "csak" 813 centiméteres vízállást mértek a szakemberek, de az Amur a Kínához közeli Habarovszknál még nem tetőzött. A folyó a hétvégén megdöntötte az 1897-ben rögzített 642 centiméteres szintet, a legutóbbi mérésék szerint pedig már 657 centimétert ért el az áradó folyó vízmagassága. A régióban felállított menedékhelyeken már 20 ezer embert szállásoltak el.

Vjacseszlav Parsin, a távol-keleti térség vízjelzőszolgálatának vezetője az esőzést, valamint az oroszországi régióban és a szomszédos Kínában lévő vízerőműveknél áteresztett víz mennyiségét figyelembe véve 730 centiméteres vízszintre számít. Szerinte fel kell készülni arra, hogy Habarovszknál az Amur vize eléri a 780 centiméteres magasságot is. Ez azt jelenti, hogy a nagyváros lakókerületeit, több üzemét és egy hőerőművét is veszély fenyegeti.

Meghaladta a 120 éves vízszintet az áradó Amur Forrás: MTI/Orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma

Az alacsonyabban fekvő területeken a katonaság segítségével folytatják a folyópart megerősítését, az ideiglenes gátak építését.

Az Amur-vidéki árvíz szempontjából fontos szerepet tölt be a Zejszkoje víztározó és vízerőmű. A hatóságok vasárnap úgy döntöttek, hogy másodpercenként 500 köbméterre növelik a gáton keresztül átengedett víz mennyiségét. A gátat csak akkor zárhatják el a szakemberek, ha a víztározóhoz vezető Zeja folyó felső vidékén megáll az eső, és a tározó vízszintje apadni kezd.