35 év börtön Bradley Manning közlegénynek

Vágólapra másolva!
35 évnyi szabadságvesztésre ítélte a hadbíró Bradley Manning közlegényt.
Vágólapra másolva!

A hadbíróság 35 éves börtönbüntetésre írélte Bradley Manning közlegényt, akinek neve arról lett világszerte ismert, hogy több mint 700 ezer katonai és kormányzati iratot szivárogtatott ki a WikiLeaks portálnak.

A marylandi Fort Meade-ben kihirdetett első fokú ítélet szerint Manninget, aki akár 90 évet is kaphatott volna, emellett le fogják szerelni. A katonai bíróság a 25 éves katonát még júliusban 20 vádpontban - köztük a kémkedés elleni törvény hat rendbeli megsértésében - találta bűnösnek.

A vád 60 évnyi szabadságvesztés kiszabását kérte a bíróságtól, hogy ezzel elrettentsenek másokat katonai iratok kiszivárogtatásáról.

"Manning elárulta az Egyesült Államokat, és ezért az árulásért megérdemli, hogy hátralévő élete nagyobb részét börtönben töltse" - idézi az USA Today a vádat képviselő Joe Morrow szavait.

A védelem azt szerette volna elérni, hogy a korábban Irakban szolgáló Manning ne kapjon többet 25 évnél. A 30 éves szabadásgvesztésen túl Manning fizetését is elveszíti és lefokozzák.

Bradley Manning ügye az Egyesült Államok történetének legnagyobb titikosított katonai anyagok kiszivárogtatásáról szóló tárgyalása volt. Az amerikai hadsereg szerint azzal, hogy Manning szigorúan titkos jelentéseket szivárogtaott ki a WikiLeaksnek, amik így kikerültek az internetre, veszélybe kerültek az USA harcoló egységei.