Vegyi fegyverekkel gyilkoltak Szíriában

áldozatokat azonosítanak Damaszkuszban, ahol a szíriai kormányerők feltehetőleg vegyi fegyvert vetettek be
Vágólapra másolva!
Ellenzéki aktivisták szerint több százan meghaltak, amikor vegyi fegyvereket vetettek be Damaszkusztól keletre.
Vágólapra másolva!

Több tucatnyian meghaltak egy vegyifegyveres támadásban Damaszkusztól keletre - írja a BBC szíriai ellenzékiekre hivatkozva. A vegyi töltettel felszerelt rakétákat szerda reggel lőtték ki Gúta régióban. A területen már huzamosabb ideje súlyos harcok dúlnak a kormányerők és a lázadók között.

A YouTube-on sokkoló videók láthatók arról, hogy egy kórházban halott gyerekeken átlépdelve próbálják ellátni a sebesült embereket. (A videó megtekintését csak erős idegzetű olvasóinknak ajánljuk.) A videók hitelességét egyelőre nem tudták bizonyítani.

Áldozatokat azonosítanak Damaszkuszban, ahol a szíriai kormányerők feltehetőleg vegyi fegyvert vetettek be Forrás: AFP/SHAAM NEWS NETWORK

Az ENSZ ellenőrei már korábban az országba érkeztek, mert vasárnap érkeztek hírek arról, hogy vegyi fegyvereket vetettek be Aszadék.

Az MTI úgy tudja, hogy a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erők mérgesgázt vetettek be a lázadók kezén lévő Gúta környékén és legalább 213, de egyes források szerint akár 430 ember halálát is okozhatták, közöttük nőkét és gyerekekét.

Korábban a lázadók, és a kormányerők is azzal vádolták meg egymást, hogy vegyi fegyvereket vetettek be a harcban, de bizonyíték egyik féllel szemben sincs.

Az Asszad-rezsim hírügynöksége szerint semmi alapja nincsen a híreknek. Azok csak azért kezdtek el éppen most keringenik, mert az ENSZ ellenőrei érkeztek az országba.

A brit külügyminiszter William Hague és az Arab Liga is aggodalmát fejezte ki az esettel kapcsolatban és arra szólították fel a szír kormányt, hogy haladéktalanul engedje be a szakértőket a területre.