Robbanás és harcok Tóásó börtönében

Vágólapra másolva!
Több tucat fegyenc meghalt a palmasolai börtönben, miután egy gáztartály felrobbant, és harcok törtek ki a rabok közt. A börtönben járt a terrorizmussal vádolt Tóásó Előd is, de egyelőre nem tudni, ott volt-e a robbanás idején.
Vágólapra másolva!

Legkevesebb 38 fogoly vesztette életét pénteken a Santa Cruz melletti Palmasola fegyházban lezajlott összecsapásban - közölték a La Paz-i hatóságok az ANSA olasz hírügynökség szerint. Más források 15 halottról tudnak.

A tartományi főváros, Santa Cruz különlegesen őrzött börtöne egyike annak a két fegyintézetnek, amelyben a bolíviai terrorizmusper vádlottjait, köztük Tóásó Elődöt is őrizték. Azt egyelőre nem tudni, hogy a magyar férfi a történtek idején ebben a fegyintézetben volt-e.

A bolíviai rendőrség főparancsnoka, Alberto Aracena ezredes elmondása szerint az összecsapás a túlzsúfolt Palmasola börtön ellenőrzéséért robbant ki két épület foglyai között. A harcok egy gáztartály robbanásával kezdődtek, ami tüzet okozott az egyik épületben.

A foglyok közül többen tűzhalált haltak. A mintegy hatvan sebesült közül legalább heten válságos állapotban vannak, és várhatóan tovább emelkedik még a halálos áldozatok száma - mondta a rendőrfőparancsnok, aki szerint 256 foglyot evakuáltak a Palmasolából.

Aracena ezredes szerint az "A" börtönszárny foglyai hajnalban felrobbantottak egy propángáztartályt a "B" börtönszárnyban. A helyi Erbol rádió híradása szerint a robbanás után lövések is dördültek.

A hatóságoknak négy óra elteltével sikerült újra ellenőrzésük alá vonni a börtönt. Beszámolók szerint a sebesülteket szállító mentőautók körül hozzátartozók tolongtak, hogy megtudják, kiket visznek el. Helyi idő szerint dél körül még mindig füst szállt fel a Palmasolából, a hatóságok viszont arról számoltak be, hogy már eloltották a lángokat.

Tóásó Előd a múlt pénteken tett vallomást a bolíviai "terroristaperben", amelynek 39 vádlottja a vád szerint összeesküvést szőtt a bolíviai elnök ellen. A hivatalos verzió szerint bolíviai kommandósok 2009. április 16-án az akkor a helyi ellenzék fellegvárának számító Santa Cruz város Las Américas nevű szállodájában rajtaütöttek az összeesküvők egy csoportján, lelőtték a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról való Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. A horvát-bolíviai állampolgár Mario Tadicot, valamint a román és magyar állampolgárságú Tóásó Elődöt pedig letartóztatták.