Szírek ezreit kezelik mérgezéssel

Vágólapra másolva!
Az idegmérgek jelenlétére utaló tünetekről egyelőre nem tudni, vegyi fegyver váltotta ki őket, de ezt kizárni sem lehet.
Vágólapra másolva!

Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű nemzetközi humanitárius szervezet közlése szerint mintegy 3600 embert kezelnek az általa támogatott szíriai kórházakban különböző neurotoxikus, vagyis az idegrendszer működését gátló mérgek által előidézetthez hasonló tünetekkel. A több ezer páciens közül 355-en meghaltak. Ugyanakkor a humanitárius szervezet egyelőre nem tudja tudományosan is megerősíteni, hogy a mérgezéseket vegyi fegyverrel végrehajtott támadás okozta volna, bár ezt cáfolni sem lehet a jelenlegi információk birtokában.

Az MSF szerint szerda reggel kevesebb mint három óra alatt keresték fel a kórházakat nagy számban a látási és légzési problémákkal, görcsökkel küszködő, és fokozott nyálképzést tapasztaló páciensek, akiket az atropin nevű ellenméreggel kezeltek.

A szíriai vezetés cáfolta, hogy vegyi fegyvert vetett volna be a saját népe ellen. Az iráni kormány pedig azt állította szombaton, bizonyítékai vannak rá, hogy a szíriai lázadók vetettek be vegyi fegyvert a héten a szíriai főváros, Damaszkusz térségében. Ezek használata egyébként sérti a nemzetközi emberi jogi törvényeket.

Az állítólagos szíriai vegyifegyver-támadásra adandó válaszlépésekről tanácskozott szombaton Barack Obama amerikai elnök is nemzetbiztonsági tanácsadóival. Angela Merkel német kancellár úgy nyilatkozott, hogy országa elutasítja a Szíria elleni katonai beavatkozás lehetőségét, függetlenül azoktól az információktól, amelyek szerint vegyi fegyvert vetettek be az arab országban.