Távoli erdőtűz miatt pánikol San Francisco

Vágólapra másolva!
Több mint kétszáz kilométerre égő erdő fenyegeti az amerikai nagyváros ivóvíz-, és energiaellátását.
Vágólapra másolva!

Szükségállapotot hirdetett San Franciscóban Kalifornia állam kormányzója, Jerry Brown. Bár a félszigeten fekvő amerikai nagyvárost közvetlen közelében semmi sem fenyegeti, a mintegy 240 kilométerre lévő Yosemite Nemzeti Park nyugati felénél már egy hete pusztító erdőtűz a város energia-, és ivóvízellátását kiszolgáló infrastruktúra működését fenyegeti.

A New York Times beszámolója szerint San Francisco ivóvizének 85 százaléka az óriási, több mint ötszáz négyzetkilométeres területen pusztító erdőtűztől néhány kilométerre fekszik. A természeti katasztrófa miatt a város már a hét folyamán arra kényszerült, hogy a régióban működő három vízierőművéből kettőt leállítson. A tűz az elektromos energiát továbbító infrastruktúra egy részében is kárt tett a lap szerint, a kormányzó ezért terjesztette ki a szükségállapotot a nagyvárosra is.

Az AFP helyszíni felvétele az óriási erdőtűzről

A 2,6 millió lakossal bíró San Franciscót eddig a még működő infrastruktúra képes volt kiszolgálni, ám a tűz további terjedése nyomán fennakadásokra számít a városvezetés. A Yosemite Nemzeti Park közelében mintegy öt és félezer otthont fenyeget az erdőtűz, amelynek oltásán kétezer tűzoltó dolgozik. Eddig négy otthon és tizenkét melléképület vált a lángok martalékává.

A nemzeti parkot egyébként nem kellett bezárni a katasztrófa miatt, bár nyugati túraútvonalai nem járhatóak, és háromból egy bejáratát sem lehet használni.