Bevatkozástól inti Irán Obamát Szíria ügyében

Vágólapra másolva!
Irán figyelmeztette vasárnap Washingtont, hogy ne lépje át a "vörös vonalat" Szíria ügyében, mert annak komoly következménye lesz a Fehér Ház számára.
Vágólapra másolva!

Azok, akik olajat öntenek a tűzre, nem menekülhetnek majd el a nép bosszúja elől - mondta Masszúd Dzsazajeri, az iráni fegyveres erők helyettes vezérkari főnöke egy Szíria-ellenes amerikai katonai akció lehetőségére reagálva. Hozzátette: a szíriai terrorista háborút az Egyesült Államok és a térség reakciós államai tervelték ki, ám ennek ellenére a szíriai kormány és a nép nagy sikereket ért el.

Irán a szíriai kormányzat legfőbb támogatójának számít a közel-keleti térségben. Azzal vádolja az Egyesült Államokat, valamint annak nyugati és arab szövetségeseit, hogy Bassár el-Aszad rendszerének megdöntését akarják, s ezért támogatják a felkelőket.

Szíriai család gyászolja feltehetőleg vegyitámadás áldozatául esett hozzátatozóját Damaszkuszban Forrás: AFP/Ammar al-Arbini

Barack Obama amerikai elnök korábban erőteljes fellépést ígért arra az esetre, ha az Aszad-rezsim vegyi fegyvereket alkalmazna, s ezzel átlépné az Egyesült Államoknak az elnök által "vörös vonalként" emlegetett tűréshatárát. Márpedig e hét szerdáján a szíriai kormányzat a felkelők állítása szerint mérges gázt vetett be Damaszkusz környékén, s ezzel sok száz - egyes források szerint 1300 - ember halálát okozta.

Bár a damaszkuszi kormány hevesen cáfolja ezeket az állításokat, egy pénteki hír szerint amerikai és szövetséges hírszerző szervek előzetes értékelésükben arra következtetésre jutottak: a szíriai kormányerők valóban vegyi fegyvert vetettek be a héten Damaszkusz közelében.

Szombaton a lehetséges válaszlépésekről tanácskozott Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke vezető nemzetbiztonsági tanácsadóival. Noha konkrét döntésekről még nem szivárogtak ki hírek, Chuck Hagel védelmi miniszter jelezte: az Egyesült Államok úgy pozícionálja katonai eszközeit, hogy azok képesek legyenek végrehajtani az elnök döntését, bármi légyen is az. Ennek keretében Washington egy robotrepülőgépeket hordozó rombolóval erősítette meg a földközi-tengeri hadiflottáját. Ezzel négyre emelkedett a szíriai partok közelében tartózkodó amerikai rombolók száma.