Vágólapra másolva!
John Kerry külügyminiszter rendkívüli sajtótájékoztatót tartott, amelyen ismertette a hírszerzés négyoldalas elemzését az állítólag szíriai vegyi támadásról. Kerry szerint 1429 embert öltek meg, és már nincs kétség afelől, hogy vegyi fegyverekkel.
Vágólapra másolva!

Az USA-nak megvannak a bizonyítékai arról, hogy a szíriai kormányerők vegyi fegyverrel támadták Damaszkusz egyik külvárosát a múlt héten - jelentette ki John Kerry, az Egyesült Államok külügyminisztere. Kerry egy négyoldalas dokumentumra hivatkozott, amelyet az amerikai hírszerzés készített az állítólagos támadásról. Az elemzést a budapesti amerikai nagykövetség is elküldte az Origónak.

A jelentés szerint a vegyi anyagokat rakétákkal lőtték ki, és valamennyi rakétát a kormányerők által ellenőrzött területekről lőtték a felkelők által ellenőrzöttekre. A jelentés azt írja, hogy információik alapján nagy biztonsággal állítják a vegyi fegyveres támadás tényét.

A támadásban elhunyt 1429 ember között 426 gyerek volt, Kerry a támadást felfoghatatlan horrornak nevezte. Az esetleges amerikai katonai csapásról Kerry azt mondta, hogy a kormánynak egyeztetnie kell a kongresszussal a következő lépésről. Az ENSZ ellenőrei pénteken végeztek a szíriai munkájukkal, de csak szombati hazatérésük után fogják bemutatni a terepen gyűjtött mintáikat.

Kerry viszont már tényként beszélt arról, hogy vegyi fegyverekkel ölték meg az 1429 áldozatot, és szerinte Bassár el-Aszad rezsimje már három napja készült az akcióra.

Kerry bejelentése után Obama azt mondta, hogy a szíriai vegyi fegyverek az egész világra veszélyt jelentenek, és az USA olyan szövetségeseit is fenyegetik, mint Izrael és Jordánia. Obama azt mondta, még nem hozta meg a végső döntést az esetleges katonai akcióról. Annyit mondott, hogy korlátozott akciót tervez, amelynek célja, hogy az egész világot elrettentse a vegyi fegyverek bevetésétől. A korlátozott akció minden bizonnyal légi támadást jelent.

Obama az ENSZ Biztonsági Tanácsátis bírálta azért, mert a testület képtelen volt a nemzetközi normák egyértelmű megsértésére. „A világban sokan érzik úgy, hogy valamit tenni kell a szíriai helyzettel kapcsolatban, de senki sem hajlandó cselekedni” – mondta.

Az Egyesült Államok budapesti nagykövetségén keresztül a magyar kormányt is megkérte, hogy csatlakozzon hozzá, és ítélje el a szíriai kormányt a vegyi fegyverek miatt, valamint arra, hogy hívja fel a nemzetközi közösség figyelmét a felelősségre vonásra.

Közben Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkára bejelentette, hogy a szervezet nem venne részt egy Szíria elleni akcióban. Kanada azt jelentette be, hogy biztos abban, hogy Aszad rezsimje áll a vegyi támadás mögött, ennek ellenére nem venne részt a Szíria elleni katonai csapásban.