A hawaii halászok már vadásznák a púpos bálnát

2013.09.01. 15:38

Ötven éve tiltották be a púpos bálna kereskedelmi célú vadászatát. A halászok szerint újra elég népes a populációjuk. 

Az amerikai Nemzeti Oceanográfiai és Légköri Hivatal (NOAA) vizsgálatot indít annak érdekében, hogy lekerülhet-e az észak-csendes-óceáni hosszúszárnyú bálna vagy púpos bálna a veszélyeztetett fajok listájáról.

Hawaii halászok kérelmezték a faj levételét a listáról arra hivatkozva, hogy a púpos bálna már nem veszélyeztetett faj, mivel populációja folyamatosan nő azóta, hogy mintegy 50 évvel ezelőtt a nemzetközi közösség betiltotta a kereskedelmi célú bálnavadászatot. Jelenleg több mint 21 ezer púpos bálna él a Csendes-óceán északi részén, szemben az 1960-as évek közepén becsült mintegy 1400 egyeddel.

Púposhátú bálna ugrik ki a Csendes-Óceánból Kolumbia partjainálForrás: AFP/Luis Robayo

A halászok azt akarják elérni, hogy a NOAA mondja ki, a térségben a púpos bálna faj esetében észrevehető javulás állt be, és emiatt a faj már nem veszélyeztetett. A NOAA közölte, hogy a halászok kérelmük alátámasztására nagymennyiségű tudományos és kereskedelmi adatot mellékeltek, amelyek jelzik az észrevehető javulást, ezért jogos lehet a faj listáról való levétele. A hatóság azonban közölte, hogy a kérelmet csak a jövő évben fogja megvizsgálni.

A NOAA legutóbb 2008-ban vett le fajt a listáról, a karibi barátfókát (Monachus tropicalis), amely fajt teljesen kihaltnak nyilvánítottak.

A hosszúszárnyú bálna vagy púpos bálna (Megaptera novaeangliae) megtalálható szerte a világban, populációjuk ma már eléri a több mint 60 ezret. Nyáron a hideg sarki tengerek lakója, télen szubtrópusi és trópusi vizekre költözik. Az eredetileg mintegy 150 ezres állomány a vadászat folytán hat-nyolcezer egyedre zsugorodott. A kereskedelmi célú bálnavadászatra elrendelt tilalom nyomán az állomány folyamatosan nő, de veszélyeztetettsége még nem múlt el.