Kémnek hittek egy magyar gólyát Egyiptomban

Vágólapra másolva!
Befogták és egy ketrecben tartják az egyiptomi hatóságok azt a fehér gólyát, amelyet augusztus elején láttak el jeladóval a Nógrád megyei Pöstyénpusztán: az eddigi információk szerint a madár hátára erősített GPS-jeladót kémkedésre használható eszköznek vélték.
Vágólapra másolva!

A Szécsényhez tartozó Pöstyénpusztán meggyűrűzött és jeladóval ellátott, az ott folyó Ménes-patak után a Ménes névre keresztelt madár augusztus utolsó napjaiban a Szuezi-öblöt is átrepülve érkezett Egyiptomba, ahol dél felé fordult a Nílus-völgyben – mondta Papp Ferenc, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület programkoordinátora.

Egy helybeli a rá erõsített elektronikus jeladó miatt azt hitte, hogy kémkedik. Forrás: MTI/AP

A madár hátára erősített adó ezután már nem továbbította a tartózkodási helye GPS-koordinátáit tartalmazó jeleket. A szakemberek ekkor még arra gyanakodtak, hogy a fehér gólya kitérőt tett a Szahara fölé, ahol nincs térerő. Rövidesen azonban kiderült, hogy a madarat Kairótól 420 kilométerre délkeletre, Kena kormányzóságban befogták, és átadták az egyiptomi hatóságoknak. Erre bizonyíték a The Daily Mail című lap internetes kiadásában közzétett két fotó is. Az információ szerint a madár hátán lévő jeladót kémeszköznek vélték.

"Ménes a képeken biztosan felismerhető a gyűrűje száma alapján. Egészségesnek látszik, de egy másik információ szerint egy jeladós madarat Egyiptomban lelőttek, erre azonban egyelőre nincs bizonyíték" – mondta Papp Ferenc. A programkoordinátor hozzátette: már vasárnap felvették a kapcsolatot az egyiptomi természetvédő szervezetekkel az ügy tisztázására.

Hírügynökségi jelentések szerint egy jeladóval felszerelt francia hattyút is elfogtak Kena kormányzóságban. Egy helyi lakos, aki befogta a madarat, leadta az állatot a helyi rendőrségre azzal a gyanúval, hogy a madár kémtevékenységet folytat a térségben. A helyi biztonsági illetékesek a madarat megvizsgálták, és megállapították, hogy nem kémkedésre használható eszközzel, hanem jeladóval van felszerelve.