Gorbacsov: Borzalmas következményekkel járhat a szíriai beavatkozás

Vágólapra másolva!
Mihail Gorbacsov szerint borzalmas következményekkel járhat az USA szíriai beavatkozása, ha az ezzel kapcsolatos döntések meghozatalába az amerikai kormányzat nem vonja be kellően az ország polgárait.
Vágólapra másolva!

Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió utolsó elnöke szerint egy esetleges Szíria elleni amerikai katonai beavatkozás borzalmas következményekkel járhat, s arra szólította fel Barack Obama amerikai elnököt, hogy vegye figyelembe a nemzetközi közvéleményt.

"Még mindig úgy gondolom, hogy az Egyesült Államok elnöke egy igazi demokrata, azonban nehéz demokrataként viselkednie" - közölte a volt szovjet elnök és pártfőtitkár az általa életre hívott Nemzetközi Zöld Kereszt nevű környezetvédelmi szervezet alapításának 20. évfordulójának alkalmából rendezett ünnepségen Genfben.

"Jól emlékszem, ez számomra is nehézséget jelentett egy időben. Jelenleg azt vetik az amerikai elnök szemére, hogy nem elég határozott, azonban szerintem az egy jó fajta határozatlanság, ha bizonytalan a bombázásban" - mondta Gorbacsov.

Az idős politikus hozzátette, "úgy gondolom, ha a népek, köztük az amerikai nép véleményének figyelembevétele nélkül indítják meg a megtorló csapásokat, az borzalmas következményekkel járhat".

"Arra kérem amerikai barátainkat, illetve az itt jelenlévő amerikai állampolgárokat, hogy szólítsák fel Washingtont, mondják el a véleményünket, mondják el mit gondolunk a dologról" - mondta Gorbacsov, majd elismerte, hogy "nagyon nehéz bármilyen pozitív változást elérni Szíriában".

A moszkvai nemzetközi kapcsolatok egyetemének (MGIMO) hétfői tanévnyitóján Szergej Lavrov orosz külügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy Oroszországot nem győzték meg Washington bizonyítékai, amelyek állítólag azt tanúsítják, hogy a szíriai kormányzat vegyi fegyvert vetett be.