Obama elkezdte megdolgozni a kongresszust Szíria ügyében

Vágólapra másolva!
Szkeptikus amerikai képviselőket győzköd Obama stábja a szíriai légicsapásról. Egy amerikai repülőgép-hordozó máris közelít a Földközi-tengerhez, a menekültek száma pedig egyre nő.
Vágólapra másolva!

Igazi politikai offenzívát indított Washingtonban Barack Obama amerikai elnök és csapata, hogy meggyőzze a kongresszusi képviselőket a Szíria elleni légicsapás szükségességéről - írja internetes oldalán a Reuters hírügynökség.

Obama szombaton jelentette be, hogy az amerikai törvényhozás felhatalmazását kéri a légicsapáshoz, mellyel megtorolná a szíriai rezsim augusztus 21-ei, másfél ezer halálos áldozattal járó állítólagos gáztámadását. Az amerikaiak szerint a kormányerők szaringázt vetettek be a polgárháborúban, az áldozatok jó része civil volt, köztük sok gyerek.

Az amerikaiak nem akarnak háborút

Az elnöknek azonban nem lesz könnyű dolga, ha a kongresszus következő, szeptember 9-én kezdődő üléséig meg akarja győzni a képviselők többségét, mert a hírek szerint az Obamával egyébként is minden lehetséges ügyben konfrontálódó republikánusok szkeptikusak a háború szükségességével kapcsolatban, és a közvélemény is inkább a beavatkozás ellen van - írja a Reuters.

A hírügynökség szerint vasárnap a nyaralásukat megszakító, pólóba öltözött képviselők tucatjai gyülekeztek a Capitolium épületében, hogy Obama nemzetbiztonsági stábjával tanácskozzanak a szíriai kérdésről. Többségüknek nincs kétsége afelől, hogy a vegyi fegyverek bevetése megtörtént, de a háború hasznosságáról nincsenek meggyőződve. Ez sok demokrata képviselőre is igaz, a Reuters által idézett Bennie Thompson, például azt mondta, sok kérdésre nem kapott választ a találkozón. A hadihajók már közelítenek

Az amerikai haditengerészet mindenesetre még közelebb vezényelte a Nimitz atommeghajtású repülőgép-hordozót és kísérő hajóit Szíriához arra az esetre, ha szükség volna rájuk egy katonai csapásnál - közölték vasárnap védelmi tisztségviselők.

A Nimitz a négy rombolóval és egy cirkálóval az Arab-tengeren tartózkodik, és a Vörös-tenger felé tart, de egyelőre nem kapott olyan parancsot, hogy a Földközi-tenger keleti medencéjébe kellene mennie. A haditengerészet az utóbbi egy hétben már a Földközi-tengerre vezényelt két rombolót.

A Nimitz korábban az Indiai-óceánon tartózkodott, a múlt héten irányították az Arab-tengerre, ahol már addig is jelen volt a Truman repülőgép-hordozó.

Szíria szerint az al-Kaida húzhat hasznot a támadásból

Fajszal Mekdad szíriai külügyminiszter a BBC brit közszolgálati adó tudósítójának Damaszkuszban azt mondta, bármely Szíria elleni támadás az al-Kaidát erősítené a térségben, és az egész Közel-Keletet destabilizálná. Mekdad megerősítette kormánya állítását, amely szerint a vegyi fegyvert valójában a felkelők vetették be.

Eközben szíriai menekültek újabb csoportja érkezett hétfőre virradó éjjel Szicíliába. Olasz hivatalos források szerint a csaknem kétszáz tagú menekültcsoport hajón érkezett Siracusa kikötőjébe. Az elmúlt héten már csaknem ezren menekültek Szicíliába, ahol menekültáradattól tartanak.

Hírügynökségi jelentések szerint a két és fél éve tartó szíriai polgárháború alatt mintegy 2 millió ember menekült el a közel-keleti országból. Többségük a szomszédos arab országokban és Törökországban keresett menedéket.