Obama biztos a katonai csapásban

Vágólapra másolva!
Obama biztos benne, hogy a kongresszus is támogatni fogja a Szíria elleni korlátozott és arányos katonai csapást. John Boehner, a kongresszus republikánus elnöke pedig azt mondta, hogy igennel fog szavazni a támadást elindító határozatra. Boehner döntésével nagyon valószínű, hogy a képviselők többsége is rábólint az akcióra.
Vágólapra másolva!

Barack Obama amerikai elnök kedden kijelentette: biztos benne, hogy a kongresszus támogatni fogja a Szíria elleni, általa kezdeményezett katonai csapást. A Szíria elleni támadás "korlátozott" és "arányos" lesz - hangsúlyozta Obama, aki a Fehér Házban fogadta John Boehnert, a képviselőház republikánus elnökét és Nancy Pelosit, a képviselőházi demokrata kisebbség vezetőjét. Az elnök megismételte, hogy ez a katonai fellépés nem lesz majd sem az irakihoz, sem az afganisztánihoz fogható, és abban nem vesznek majd részt szárazföldi alakulatok.

A találkozót követően John Boehner azt mondta, hogy támogatni fogja az elnököt a Szíria elleni akcióban - írta a New York Times. Ezzel a kongresszus elnöke óriási segítséget adott az elnöknek ahhoz, hogy átnyomja a képviselőházon a támadásra felhatalmazó határozatot.

Anélkül, hogy Iránt megemlítette volna, rámutatott, hogy a támadás nemcsak az Aszad-rezsimnek, hanem mindenki másnak üzenet lesz majd, aki a nemzetközi normák megszegésére készül. Az elnök emellett elmondta, hogy az Egyesült Államok kidolgozott egy szélesebb körű tervet arra, hogy segítse a szíriai felkelőket Bassár el-Aszad elnök erőinek legyőzésében. A The Wall Street Journal ezzel kapcsolatban kedden arról számolt be, hogy az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) még nem kezdte meg a fegyverszállítást az ellenzéknek annak ellenére, hogy erről még júniusban döntött az amerikai kormány.

Obama kifejezte készségét, hogy mérlegelje az egyes honatyáknak a Fehér Ház által a kongresszushoz benyújtott határozattervezettel kapcsolatos aggályait. A Boehnerrel és Pelosival folytatott megbeszélésen mások mellett jelen volt Martin Dempsey tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának főnöke, John Kerry külügy- és Chuck Hagel védelmi miniszter. Ők hárman a nap folyamán, a tervek szerint közép-európai idő szerint este fél kilenctől részt vesznek majd a szenátus külügyi bizottságának meghallgatásán.

Dempsey, Kerry és Hagel szenátusi tanúskodása része annak a meggyőzési kampánynak, amelynek segítségével a kormány a katonai csapás mellé kívánja állítani a szövetségi törvényhozás tagjait. Ennek keretében kedden egy, szerdán pedig két zárt ajtók mögötti tájékoztatót fognak tartani a honatyáknak és szerdán meghallgatást tart a képviselőház külügyi bizottsága is.

A The Washington Post kedden online kiadásában közzétette a várható kongresszusi szavazásra vonatkozó erőfelmérését, amely szerint a törvényhozás mindkét házában a még mindig bizonytalan honatyák alkotják a legnagyobb csoportot. A lap szerint a 100 szenátorból 23 támogatja a katonai fellépést, 57 bizonytalan, 17 az elutasítás felé hajlik, hárman pedig egészen biztosan "nem"-mel fognak szavazni.

A 435 képviselő közül a lapnak helyi idő szerint kedd délelőttig 204-nek a véleményét sikerült feltérképeznie. A támadás mellett 15-en szavaznának, 94-en bizonytalanok, 62-en a "nem"-re hajlanak, 33-an pedig egyértelműen elutasítóak. Az igenlők és a bizonytalanok között a demokraták vannak többségben, az elutasítással rokonszenvezők és a katonai fellépést határozottan elvetők között pedig a republikánusok.