Horror karambol Angliában

Vágólapra másolva!
A tejködben 130 autó csúszott egymásba egy Kent megyei sztrádakereszteződésben. Tíz percen át csak csattanások hallatszottak, de csodával határos módon nincs halálos áldozat. 
Vágólapra másolva!
Több mint 100 autó ütközött össze a Sheppey felüljárónál Angliában Forrás: AFP/Justin Tallis

Több mint 130 jármű vett részt abban az ütközéssorozatban, amely az angliai Kent megyében történt az A249-es autópálya egyik csomópontjában, helyi idő szerint reggel negyed nyolckor. A sűrű ködben szinte nullára csökkent a látótávolság, amikor megtörtént az első ráfutásos baleset, majd egymás után egyre több kamion, tréler és személyautó rohant egymásba. Szemtanúk beszámolói szerint sokan hiába álltak meg időben, a hátulról érkezők végül beletolták a sértetlen járműveket is a roncsmasszába.

Mentőegységek várakoznak a roncsoszlop előtt Forrás: AFP/Justin Tallis

A szerencsétlenséghez hozzájárult, hogy sokan nem kapcsolták be a világítást, ráadásul a követési távolság megválasztásánál sem vették figyelembe a 10-20 méteres látótávolságot. Az angol sztrádákon általános, 70 mérföldes (112 km/h-es) sebességkorlátozás volt érvényben a hét évvel ezelőtt autópályahídon, ám mivel ebből néhányan a sűrű ködben is alig engedtek, nagy erejűek voltak a becsapódások, és sokszor egymás hegyén-hátán landoltak az autók.

Gombóccá gyűrődött egy Mitsubishi L200 pickup Forrás: AFP/Justin Tallis

Tíz percen át tartott Anglia történetének egyik legnagyobb tömegbalesete, de csodával határos módon nem találtak halálos áldozatot a mentőalakulatok. Kisebb zúzódások ellátása miatt vagy az esetleges későbbi tünetek kezelési tanácsaiért közel kétszázan fordultak orvoshoz a helyszínen, 27 embert pedig kórházba kellett szállítani – nyolcnak közölök súlyos az állapota. Öt sebesültet a tűzoltóknak kellett kivágnia az összetört autóból.