Nevetgélt a halálos baleseten, 14 évet kapott

Vágólapra másolva!
Egy halálos baleset miatt került az érdeklődés középpontjába egy kínai hivatalnok, aki mosolygott egy 36 halálos áldozattal járó baleset helyszínén készült képen. Viselkedése nagy felháborodást váltott ki, elkezdték vizsgálni, végül korrupció miatt ítélték el.
Vágólapra másolva!

Tizennégy év börtönt kapott az a kínai hivatalnok, aki egy több tucat halálos áldozattal járó buszbaleset helyszínén készült fényképen mosolygott, majd kiderült róla, hogy túl sok pénze van - jelentette a kínai média csütörtökön.

Jang Ta-caj az északnyugat-kínai Senhszi tartomány munkavédelmi felügyelője volt, és a bíróság korrupció, csúszópénzek elfogadása miatt szabta ki rá a súlyos börtönbüntetést.

Az ítéletben 250 ezer jüan (9,3 millió forint) készpénz elkobzása is szerepel, továbbá 5 millió jüan értékű kétes vagyon lefoglalása. Ötvenezer jüan bírságot is kiszabtak rá. Jang nem fellebbezett az első fokú határozat ellen.

A meghallgatás során elhangzott, hogy egy ízben 250 ezer jüant fogadott el, mert közbenjárt egy vállalat biztonsági minősítése érdekében. Családja vagyonát 11,77 millió jüanra becsülték. Az ügyészek megállapították, hogy ez jóval több, mint ami egy köztisztviselő jövedelméből megtakarítható.

Jang akkor tett szert országos hírnévre, amikor tavaly augusztusban egy 36 halálos áldozattal járó buszbaleset helyszínén mosolygó ábrázattal kapták lencsevégre, és a kép elterjedt az interneten. Miután az online közösség nyomozói beazonosították, újabb feltöltött képekkel drága karóráira és feltűnő gazdagságára hívták fel a figyelmet.

A nyilvános kampány következtében Jang ellen hivatalos eljárás indult, elbocsátották állásából, leváltották a megyei munkavédelmi hivatal párttitkári tisztségéből, majd idén februárban a pártból is kizárták.