Háborús bűnösök lettek az ENSZ békefenntartók

Vágólapra másolva!
Precedensértékű ítéletet hozott a holland bíróság, lényegében kimondta, hogy az ENSZ békefenntartók is lehetnek felelősek háborús bűnökért. A mostani per tárgya az 1995-ös srebrenicai mészárlás volt, egy férfi azt állította, hogy rokonai akkor azért haltak meg, mert kitoloncolták őket egy ENSZ-területről.
Vágólapra másolva!

Boszniai muszlimok halála miatt kell kártérítést fizetnie Hollandiának a helyi legfelsőbb bíróság ítélete szerint, számol be a Guardian. A mostani per tárgya az 1995-ös srebrenicai mészárlás volt, az ítélet megnyitja az utat a 8000 elhunyt rokonainak kártérítési követelései előtt.

A konkrét ügy arról szólt, hogy három muszlim férfit holland katonák toloncoltak ki egy ENSZ-területről, majd a boszniai szerb katonák megölték őket.

A pert Hasan Nuhanovic, egy a testvérét és apját elveszítő tolmács indította, és csatlakoztak hozzá a szintén akkor megölt Rizo Mustafic villanyszerelő rokonai is. Azzal érveltek, hogy mindhármukat meg kellett volna védeniük a holland katonáknak.

A három férfi azon sokezer ember között volt, akik ENSZ-területen kerestek menedéket a boszniai szerb erők elől 1995 július 11-én. Két nappal később Mladic tábornok nyomására több ezer muszlim családot küldtek el az ENSZ-erők a védett területről, a boszniai szerb erők 8000 férfit és fiút mészároltak le közülük.

Az akkoriakat a hágai bíróság népirtásnak minősítette, Mladicnak folyik a pere ez ügyben.

A mostani ítéletet a családokat képviselő emberi jogi ügyvéd, Liesbeth Zegveld történelminek nevezte, mint mondta, ez megalapozza, hogy az ENSZ-misszók résztvevőjét is bíróság elé lehet állítani.

Toon Heisterkamp bíró ugyanakkor azt mondta, az ügynek nem valószínű, hogy messzire nyúló hatásai lesznek.