Fogyatkozó erővel tüntetnek Egyiptomban

Vágólapra másolva!
Pénteken újra utcára vonultak a Muzulmán Testvériség hívei több egyiptomi nagyvárosban is, de már közel sincsenek olyan sokan a tüntetéseken, mint korábban. Ennek az is oka lehet, hogy az elmúlt hetekben jelentősen meggyengítették a szervezetet, amelyet a kormány be is akar tiltani.
Vágólapra másolva!

A pénteki ima után ismét a Muzulmán Testvériség több ezer híve vonult utcára Egyiptom számos nagyvárosában, hogy a hadsereg ellen és Mohamed Murszi elmozdított kormányfő mellett tüntessen.

Az iszlamista szervezet korábban arra szólította fel követőit, hogy pénteken vonuljanak utcára "a forradalom védelmében". Délután Kairó, Iszmailíja, Szuez és Alexandria városában is ezrek demonstráltak a Muzulmán Testvériség felhívására, a "katonai uralom" végét követelve, egyiptomi zászlókat és Murszi portréit lengetve.

A tüntetések mérete ugyanakkor ezúttal is messze elmaradt a Muzulmán Testvériség korábbi megmozdulásaitól. Megfigyelők szerint folyamatosan csökken a tüntetéseken részt vevők száma augusztus 14-e óta, amikor több mint ezren vesztették életüket, amikor a rendőrség erőszakkal felszámolta az iszlamisták két táborát a főváros két forgalmas terén, ahol a Muzulmán Testvériség hívei Murszi elmozdítása miatt tartottak tiltakozást.

A tüntetők számának csökkenésében az is szerepet játszott, hogy a biztonsági erők az utóbbi hetekben jelentősen meggyengítették a szervezetet. A hatóságok több mint kétezer iszlamistát letartóztattak, köztük a testvériség számos vezetőjét.

Pénteki egyiptomi sajtóértesülések szerint a hatóságok napokon belül be is fogják tiltani a Muzulmán Testvériséget arra hivatkozva, hogy a szervezet főhadiszállásán fegyvereket és robbanószereket tároltak és az épületből lövéseket is leadtak. Ugyanakkor a mozgalom 2011-ben alapított politikai szárnyát, a Szabadság és Igazságosság Pártot nem fogja érinteni a lépés - közölte pénteken az egyiptomi al-Akbar napilap.