Műtét közben fertőzhetett a halálos agyvírus

Vágólapra másolva!
Tizenhárom ember fertőződhetett meg operáció közben kergemarhakórral Amerikában. A szennyezett orvosi eszközök vihették át a halálos kórokozókat egyik emberről a másikra. 
Vágólapra másolva!

Halálos agyi kórral fertőződhetett meg tizenhárom, műtéten átesett beteg a nyáron, miután ugyanazokat a vélhetően szennyezett orvosi eszközöket használták a doktorok, közölte a CNN.

A speciális felszereléssel először egy olyan pácienst operáltak, aki a jelenlegi gyanú szerint Creutzfeldt-Jakob kórral fertőzött, jelentették be New Hampshire-i egészségügyi hatóságok. A gyanút boncolással erősítik majd meg, illetve zárják ki.

A hatóságok nyolc olyan pácienst tartanak megfigyelés alatt, akiket ugyanazokkal a felszereléssel műtöttek. Rajtuk kívül öt további, másik kórházban, de ugyanazzal az eszközzel műtött páciens is fertőzött lehet. Mindegyiküknél alacsony a kockázat, közölték szakértők.

A normál sterilizáció nem öli meg a Creutzfeldt-Jakob-kór proteinjeit, amiket prionként ismerünk, magyarázták az illetékesek. A legtöbb orvosi eszközt hővel sterilizálják, ugyanakkor a WHO egészségügyi világszervezet ajánlása szerint vegyi anyagokkal kell fertőtleníteni az olyan eszközöket, amelyek olyan szövettel érintkeznek, amik Creutzfeldt-Jakob-kórt okozhatnak.

A CNN-nek nyilatkozó szakértő szerint gyakori, hogy a kórházak megosztják egymással az ilyen speciális orvosi eszközt.

A Massachusetts állambéli öt páciensnek gerincműtétje volt, mindegyiket értesítették már a kockázatról. Kórházi dolgozók vagy civilek nincsenek veszélyben, közölték.