Vágólapra másolva!
Egy férfi átmászott a Buckingham palota kerítésén, és berúgta az épület egyik ajtaját. Odabent fogták el. Több mit 30 éve nem fordult elő hasonló eset.
Vágólapra másolva!

Betöréssel, garázdasággal és magánlaksértéssel gyanúsítják azt a férfit, aki behatolt a londoni Buckingham palotába, amely a brit királynő otthona. A BBC brit közszolgálati adó híradása szerint a férfit még hétfő éjszaka fél tizenegy körül fedezték fel a palotának abban a részében, amely napközben nyitva áll a látogatók előtt, de csak most hozták nyilvánosságra az esetet. Egy másik férfi a palotán kívül tartóztattak le, őt azzal gyanúsítják, hogy betörésre készült.

A Sun brit bulvárlap szerint a palotába behatoló férfi úgy jutott be, hogy átmászott a kerítésen, és berúgta az egyik ajtót. Legalább három biztonsági szinten sikerült áthatolnia. A Telegraph brit lap szerint 1982 óta nem volt példa ehhez hasonló incidensre a palotában. Akkor egy Michael Fagan nevű férfi a királynő hálószobájáig jutott, és hosszú percekig társalgott is II. Erzsébettel, mielőtt sikerült értesíteni a biztonságiakat, és letartóztatták.

Kijátszották az őröket Forrás: AFP/Andrew Cowie

A mostani betörés idején a királyi család tagjai közül senki nem volt a palotában. A királynő a Balmoral kastélyban tölti nyári szünidejét. A Buckingham palota nem kommentálta az esetet.

A londoni rendőrség szerint mindkét férfit kihallgatták, és vizsgálják, vannak-e terrorista kapcsolataik. Az eset miatt azt vizsgálják azt is, hogyan fordulhatott elő, hogy a betörők ki tudták játszani a palota biztonsági szolgálatát. Az épületet folyamatosan több tucat fegyveres őr vigyázza, a királyi és diplomáciai testőrség tagjai, de sok biztonsági kamerát és más riasztóberendezés is óvja a királynőt.