Aszad hálás Putyinnak

Vágólapra másolva!
Oroszország és Szíria arra bíztatja az Egyesült Államokat, hogy a békés megoldásra törekedjen, az erőit egy békekonferenciára és ne a katonai akcióra koncentrálja - jelentette be Szergej Lavrov külügyminiszter azt követően, hogy tárgyalt szíriai kollégájával. Valíd Moallem szíriai külügyminiszter pedig azt hangsúlyozta, Aszad elnök hálás Vlagymir Putyinnak.
Vágólapra másolva!

Moszkva fontosnak tartja, hogy ne engedjék meg a katonai forgatókönyv megvalósulását Szíriában - szögezte le Lavrov, miután Moszkvában Valíd Moallemmel egyeztetett. "Felszólítjuk a szíriai kormányt és ellenzéket, hogy közös erőfeszítéssel űzzék ki a terroristákat országukból" - hangsúlyozta.

A szíriai külügyminiszter megerősítette: országa kész részt venni a tervezett második genfi békeértekezleten, amelyen a válság megoldásáról tárgyalnának. "Lehetséges azonban, hogy elrepül egy rakéta, és meghiúsítja a konferenciát" - figyelmeztetett.

A megbeszélések után Valíd Moallem azt is elmondta, Bassár el-Aszad szíriai elnök hálás Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a szíriai rendezéssel kapcsolatos álláspontjáért. "Aszad arra kért, hogy adjam át üdvözletét, és tolmácsoljam háláját Vlagyimir Putyinnak a Szíriával kapcsolatban elfoglalt álláspontjáért a (G-20-as) csúcstalálkozó előtt és után" - jelentette ki a szíriai külügyminiszter, hozzátéve, hogy "Oroszországnak fontos szerepe van az agresszió megelőzésében".

Hozzászóltak a szíriai konfliktushoz az amerikai katolikus püspökök is. Timothy Dolan New York-i bíboros, az Egyesült Államok Püspöki Konferenciájának elnöke megerősítette a püspökök elutasító álláspontját egy esetleges szíriai katonai beavatkozással szemben. Szerinte Barack Obama elnöknek tudnia kell, a püspökök inkább azért becsülnék őt, ha megpróbálna "türelmes és elővigyázatos" lenni.

A bíboros elmondta, hogy a vegyi fegyverek bevetése a szíriai polgárháborúban "rettenetes és visszataszító", és "nemzetközileg a leghatározottabban el kell ítélni", viszont egy katonai fellépés az Aszad-rezsimmel szemben "csak még inkább elmérgesítené a helyzetet".

A szíriai polgárháborúról szóló összes cikkünket itt találja.