Orosz csiki-csuki nyújtja a szíriai válságot

Vágólapra másolva!
Az USA lépne, Oroszország visszatartaná, ebből született egy diplomáciai játszma az ENSZ-nagyhatalmak között a szíriai válság megoldására. Oroszország a szíriai vegyi fegyverekre koncentrálna, ez pedig az Egyesült Államok számára sem elfogadhatatlan. Szíria aláírná a vegyi fegyverekről szóló nemzetközi szerződést.
Vágólapra másolva!

Az ENSZ bejelentette, hogy elnapolják a Biztonsági Tanács (BT) Szíriáról szóló, kedd délutánra tervezett ülését, mert Oroszország visszavonta a sürgős, zárt ajtós tanácskozásra vonatkozó kérelmét.

Oroszország úgy kérte korábban a sürgős ülés tervét, hogy valójában az időhúzásban érdekelt. Az USA, Franciaország és Nagy-Britannia gyors megoldást keres, Oroszország azonban nem kívánja elítélni Szíriát, és nem érdekelt abban, hogy a nyugati hatalmak támadást kezdjenek.

Az Egyesült Államok biztosra veszi, hogy a szíriai kormány vegyi fegyvert vetett be a lázadók ellen, ezért katonai lépést fontolgat. A nyilatkozatok alapján nem megszállásról lenne szó, hanem korlátozott légicsapásokról. A brit kormány támogatná, de a parlamentben elbukott a katonai beavatkozás terve, így csak diplomáciai síkon állnak ki az amerikaiak mellett. Franciaország azonban katonai erőt is bevetne.

Oroszország kedden előállt egy olyan tervvel, amely nemzetközi ellenőrzés alá vonná a szíriai vegyi arzenált. Az Egyesült Államok bejelentette, hogy megvizsgálja a javaslatot, Obama "potenciális áttörésről" beszélt. John Kerry külügyminiszter később kiegészítette azzal, hogy a tervet az ENSZ BT-nek is el kell fogadnia ahhoz, hogy életbe lépjen, majd érkezett a hír, hogy Kerry orosz kollégájával, Szergej Lavrovval találkozik csütörtökön Genfben.

Barack Obama amerikai keleti parti idő szerint este 9 órakor beszél Szíriáról, akkor derülhet ki, hogy az Egyesült Államok pontosan mit vár az orosz tervtől. A megegyezést az nehezíti, hogy az USA, Nagy-Britannia és Franciaország pontos menetrendet akar, és világos forgatókönyvet arra az esetre, ha nem jönne be a terv. Washington a BBC szerint nem támogat "időhúzó taktikát".

Oroszország azonban abba nem megy bele, hogy Szíriát bűnösnek kiáltsák ki. Az ENSZ vegyifegyver-szakértői már a helyszínen jártak mintákat gyűjteni, de hetekbe telhet, mire kielemzik őket. Szíria közben bejelentette, hogy aláírná a vegyi fegyverekről szóló nemzetközi szerződést.