Pápua Új-Guineában nemzeti sport a nőverés

Vágólapra másolva!
Kínában tízből kettő, Pápua Új-Guineában tízből hat férfi követett már el legalább egyszer nemi erőszakot - derül ki az Egyesült Nemzetek Szervezetének hat ázsiai országban elvégzett felméréséből.
Vágólapra másolva!

Az egyedülállónak számító, hat ázsiai ország kilenc térségét felölelő kutatás arra kereste a választ, mennyire elterjedt a nők elleni erőszak, és mi áll annak hátterében. A 2011 januárja és 2012 decembere között Kínában, Kambodzsában, Indonéziában, Srí Lankán, Bangladesen és Pápua Új-Guineában végzett felmérésben több mint tízezer - 50 év alatti - férfit kérdeztek meg arról, hogy kényszerített-e nőt, aki nem a felesége, vagy barátnője, testi kapcsolatra.

Az eredményekből kiderül: a nők elleni erőszakos esetek száma Pápua Új-Guineában a legmagasabb, itt a férfiak több mint 62 százaléka vallott be erőszakot. Indonézia városi területein 26, Kínában 22, Kambodzsában 20,4, Srí Lankán 14,5, Bangladesben 12 százalék volt az arány.

A Lancet Global Health tudományos folyóirat honlapján közzétett kutatás készítői szerint az adatok nem tekinthetők a térség általános trendjének tükreként, az egyes országokban a helyzetet ugyanakkor jól mutatják.

Az okokat illetően a megkérdezett férfiak több mint 70 százaléka fogalmazott úgy, hogy azért kényszerített ki szexuális kapcsolatot, mert "úgy érezte, hogy joga van arra". Csaknem 60 százalék mondta azt, hogy szórakozásból vagy unaloműzésként tett így, 40 százalék pedig mérges volt, vagy meg akarta büntetni a nőt. Legkisebb arányban játszott szerepet az alkoholos befolyásoltság a történtekben.

Azok a férfiak, akik korábban - főképp gyermekkorukban - maguk is erőszak áldozataivá váltak, nagyobb valószínűséggel vallották be a kényszerített testi kapcsolatot - jegyezték meg a kutatók. A férfiak fele érezte magát bűnösnek a történtek után, csaknem egynegyedük pedig börtönbüntetést is kapott emiatt.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyik korábbi jelentése szerint globális átlagban a nők mintegy egyharmada vált életében családi vagy szexuális erőszak áldozatává.