Hatalmas vízkészletet találtak Kenyában

Vágólapra másolva!
Kenya sivatagos részén két föld alatti víztározót fedeztek fel, amely elsősorban a környéken élő nomád állattartókat segítheti.
Vágólapra másolva!

Óriási vízkészletet fedeztek fel Kenya északi részén, a Turkana-régióban, amely a kormány szerint 70 évig tudná ellátni az országot. A föld alatti víztározókat műholdak és radar segítségével fedezték fel, és nagy jelentőséggel bír, mivel a régiónak rendkívül száraz a klímája, bár itt fekszik a világ legnagyobb sivatagi tava, a Turkana-tó (korábban Rudolf-tó), amelyet osztrák társával Teleki Sámuel fedezett fel.

A próbafúrások sikeresek voltak, így a tervek szerint egy hónap múlva már használhatják is a vizet. A kenyai kormány elsőszámú célja, hogy a környéken élő, nomád állattartók számára biztosítsanak vizet. A két víztározóban összesen 250 milliárd köbméter víz van, az ország éves vízfogyasztása 3 milliárd köbméter.

Egy tavalyi kutatás szerint Afrika tulajdonképpen egy hatalmas talajvíztartály, a kontinens nagy része alatt vízkészletek vannak, nemrég találtak meg például egy, a kenyaihoz hasonló víztározót találtak Afrika legszárazabb országában, Namíbiában.