Meg kell semmisíteni Szíria vegyi fegyvereit

Vágólapra másolva!
Az orosz és az amerikai külügyminiszter 2014 közepéig adott haladékot Bassár el-Asszad rezsimjének. Napok óta tárgyaltak a lehetséges megoldásról Genfben.
Vágólapra másolva!

John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter bejelentette Genfben, hogy megállapodott a szíriai vegyi fegyverek biztonságba helyezésének keretfeltételeiről. A megállapodás értelmében a közel-keleti ország vegyi fegyvereit 2014 közepére meg kell semmisíteni vagy el kell távolítani. Ha Szíria ennek nem tesz eleget, akkor ENSZ-határozattal próbálják elérni a megállapodás betartását, és szankciókkal, illetve katonai erővel próbálnak majd érvényt szerezni neki. Szergej Lavrov kijelentette: az ENSZ vegyifegyver-leszerelési szervezetének még jóvá kell hagynia az amerikai-orosz javaslatot, a leszerelés menetrendje csak azután lép hatályba.

John Kerry amerikai és Szergej Lavrov Genfben Forrás: AFP/Philippe Desmazes

Az orosz és az amerikai külügyminiszter csütörtök óta próbál megoldást találni arra, hogy mi legyen Szíria vegyi fegyvereivel. Egyúttal ismét kísérletet akarnak tenni a szíriai polgárháború tárgyalásos lezárására.

Az amerikai kormány tisztségviselőinek pénteki nyilatkozata szerint az Egyesült Államok arra számít, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának a szíriai vegyi fegyverekről hozandó határozata Oroszország ellenállása miatt nem tartalmazza majd a katonai erő alkalmazásának lehetőségét. Washington azonban ragaszkodni fog ahhoz, hogy a dokumentum egy sor következményt helyezzen kilátásba - köztük a nemzetközi szankciók megszigorítását - arra az esetre, ha Damaszkusz megtagadná, hogy ellenőrizhető módon feladja vegyi fegyvereit.

Barack Obama amerikai elnök mindamellett fenntartja magának a jogot, hogy csapást mérjen Szíriára.

Cikkeinket a szíriai konfliktusról itt olvashatja.