Tízezrek tüntetnek Varsóban a kormány ellen

Kormányellenes tüntetés Lengyelországban, Varsó
Vágólapra másolva!
Szakszervezeti felhívásra nagy tömeg demonstrál Lengyelországban Donald Tusk kormánya ellen. Magasabb minimálbért követelnek, és elfogadhatatlannak tartják a 67 éves nyugdíjkorhatárt.
Vágólapra másolva!
Síppal, dobbal és Zsuk teherautóval vonulnak a tüntetők Forrás: MTI/EPA/Rafal Guz

Donald Tusk miniszterelnök lemondását követeli a több tízezer tüntető Lengyelországban a Szolidaritás és két másik szakszervezet, a FZZ és az OPZZ közös többnapos demonstrációján. Fő követeléseik közé tartozik a minimálbér megemelése és a dolgozók megcsorbított jogainak helyreállítása, és elfogadhatatlannak tartják a kormány terveit a nyugdíjkorhatár 67 évre emelésére. A „Tusk rabszolgája vagyok” transzparensekkel és sípokkal felvonuló tömegből sokan petárdával és füstgránáttal fejezték ki haragjukat a szociálpolitikai intézkedésekkel szemben. Mintegy százezer embert várnak a mai napra a szervezők a varsói megmozdulásokra, és sátortábort is felállítottak már a belvárosban.

A Szolidaritás kezdeményezésére indult a tiltakozás Forrás: AFP/Janek Skarzynski

A jobbközép liberális Polgári Platform (PO) és a Lengyel Parasztpárt koalíciós kormányának népszerűsége az útóbbi hónapokban rohamosan csökken, nagy részben a megszorítási intézkedések miatt. Eközben a legnagyobb ellenzéki párt, a Kaczynski vezette Jog és Igazságosság megelőzte a közvélemény-kutatásokban a PO-t.