Janice Keihanaikukauakahihuliheekahaunaelének lehet személyije

Vágólapra másolva!
Megváltoztatják a személyi okmányokat az Egyesült Államokhoz tartozó Hawaii-szigeteken, mert egy odaházasodott, őslakos férjének tradicionális nevét felvevő amerikai nőnek nem fért rá a teljes neve a jogosítványra, és ebből problémái támadtak.
Vágólapra másolva!

A honolului hatóságok a hétvégén közölték, hogy a jövő évtől akár 40 betűből álló család- és utónevek is szerepelhetnek a jelenleg csak 35 karaktert elfogadó okmányokon, sőt nyitnak egy 35 karakterből álló rubrikát a középső név számára is.

A változtatást egy 54 éves özvegyasszony, Janice "Lokelani" Keihanaikukauakahihuliheekahaunaele harcolta ki, aki 1992-ben férjhez ment egy egyetlen, de hosszú nevet viselő hawaii férfihoz. A név éppen 35 betűből áll, ám tartalmaz egy sajátos hawaii ékezetet is, így az utolsó betű lemaradt a jogosítványról, nem is beszélve keresztnevéről, amely egyáltalán nem fért rá a dokumentumokra.

A furcsa névbe nemrég egy közúti igazoltatásnál egy rendőr kötött bele. Janice Keihanaikukauakahihuliheekahaunaele hangoztatta, hogy nem az ő hibája, ha a hivatalos okmányokon nincs elég hely a teljes nevének, mire a rendőr azt javasolta neki, hogy vegye fel újra sokkal rövidebb leánykori nevét. Janice azonban hangoztatta, hogy házassága révén magáévá tette a polinéz kultúrát, amelyet imád, akárcsak az asszonynevét.

A 2008-ban elhunyt férjnek a nagyapja találta ki ezt a nevet, méghozzá állítólag akkor, amikor megálmodta, hogy unokája fog születni. Az özvegy szerint a név többjelentésű, utal a család eredetére, emellett jelenti azt is, hogy nagy káosz esetén viselője vezeti ki helyes irányban a sokaságot a zűrzavarból.