Nyolcvan atomtöltete van Izraelnek

Benjamin Netanyahu izraeli miniszeterelnök Irán atomprogramjáról beszél az ENSZ 67. közgyűlésén
Vágólapra másolva!
Körülbelül nyolcvan atomtöltettel rendelkezik Izrael hadserege az Egyesült Államok hírszerzése szerint. Az ország a hatvanas évek végétől képes atomfegyvereket előállítani, ám 2004-ben leállította nukleáris fegyverprogramját.
Vágólapra másolva!

A becsültnél jóval kevesebb, mindösszesen nyolcvan atomtöltettel rendelkezik Izrael. A Bulletin of Atomic Scientist szaklapban megjelent becslés az amerikai hírszerzés adataira építve mondja, hogy az ország nem rendelkezik óriási arzenállal.

Az amerikai hírszerzés forrásai szerint a zsidó állam 1967-ben kezdte meg nukleáris robbanótöltetek előállítását, de ismeretlen okokból 2004-ben abbahagyta a készletek felhalmozását. A jelentés szerint ezen időszakban összesen 115-190 robbanótöltethez elegendő hasadóanyag került a raktárakba.

Benjamin Netanyahu izraeli miniszeterelnök Irán atomprogramjáról beszél az ENSZ 67. közgyűlésén Forrás: AFP/Stan Honda

Izrael titkos nukleáris programját homály fedi, az ország politikai okokból bizonytalanságban tartja a nemzetközi szervezeteket, és nem hajlandó aláírni az atomsorompó-szerződést sem. A nemzetközi közösség legutoljára 1986-ban szerezhetett információt az izraeli atomprogramról, amikor a később később árulásért elítélt Mordeháj Vanunu nukleáris technikus adatokat hozott nyilvánosságra a fegyverprogramról.

Rakéta és bombázó is van a célba juttatáshoz

Korábbi becslések mintegy négyszázra tartották az atomtöltetek számát, amelyeket Izrael különböző módokon képes célba juttatni. Ballisztikus rakétákkal, repülőgépekkel vagy a tengeralattjárókról tudnak atomcsapást indítani.

A cikk szerint a robbanótöltetek közül ötvenet közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákhoz készítettek, harmincat pedig repülőgépen történő szállításra tettek alkalmassá. Az angol The Guardian című lap úgy véli, hogy Izrael rendelkezhet nukleáris anyagokat tartalmazó tüzérségi lövedékekkel, lőszerekkel is.

Az amerikai jelentés szerint az egész világon jelenleg tízezer-kétszáztizenöt nukleáris robbanófej található, számuk folyamatosan csökken az 1986-os hidegháborús csúcspont óta, amikor hatvannégyezer-négyszáznegyvenkilencet tartottak nyilván.