Véres támadás Washingtonban

Lövöldözés az amerikai haditengerészet logisztikai és műszaki parancsnokságán
Vágólapra másolva!
Legkevesebb tizenhárman meghaltak és tucatnyian megsérültek, amikor lövöldözés kezdődött az amerikai haditengerészet washingtoni parancsnokságán. A lelőtt támadó egy texasi férfi, aki szintén katona volt, de a rendőrséggel is meggyűlt már a baja. Dühkezelési problémái voltak, és nagy hatással volt rá a szeptember 11-ei terrortámadás. Korábban két támadót kerestek, de később kiderült, hogy egy ember felelős a történtekért.
Vágólapra másolva!

Tizenhárom ember meghalt, tucatnyi pedig megsérült, amikor helyi idő szerint hétfőn reggel lövöldözés kezdődött az amerikai haditengerészet parancsnokságán Washingtonban – írja a Washington Post. A több haditengerészeti parancsnoksági intézménynek otthont adó fővárosi terület (Navy Yard) környékét a hatóságok lezárták, és evakuálták a 197-es épületet, amelyet több száz rendőr és szövetségi ügynök vett körül.

Lövöldözés az amerikai haditengerészet logisztikai és műszaki parancsnokságán Forrás: AFP/Alex Wong

A lövöldözés helyi idő szerint 8.20-kor kezdődött, amikor az amerikai haditengerészet logisztikai és műszaki parancsnokságának épületében lövések dördültek el. A rendőrség korábban három elkövetőről beszélt. Közülük egyet lelőttek,őt már azonosították is: egy harmincas éveiben járó férfi Texasból, a neve Aaron Alexis. Két másik, katonai egyenruhás támadóról is szó volt, akik puskával, kézifegyverrel és shotgunnal lövöldöztek. A washingtoni rendőrfőnök azt mondta, egy fehér és egy fekete férfit keresnek a rendőrök. Pár órával később viszont közölték, hogy a fehér férfit megtalálták, és kiderült, hogy nincs köze a lövöldözéshez, később pedig bejelentették, hogy a megölt Alexisnek nem voltak társai.

Közvetlenül mellettem állt, és meglőtték

"A negyedik emeletről tüzelt" - mondta az AP hírügynökségnek az egyik túlélő, Rick Mason. Látta, ahogy a férfi tüzet nyitott egy erkélyről, az első emeleti kávézóban lévő emberekre célozva. Egy másik szemtanú látta, ahogy meglőnek egy menekülő embert, aki éppen beugrott egy rendőrautóba.

Tim Jirus másodmagával menekült egy sikátorban, amiről úgy gondolta, hogy biztonságos. Közben arról beszéltek, hogy mi történhetett. Ekkor két lövést hallott, amelyek még hosszan visszhangzottak a falak között. Hátrafordult a hang irányába, és amikor újra előrenézett, azt látta, hogy a beszélgetőtársa a földön fekszik, fejbe lőve. "Szerencsés voltam, a másik fickó alacsonyabb volt nálam. Két lövés volt, őt eltalálta, engem nem... az egész véletlenszerűsége... közvetlenül mellettem állt, és meglőtték" - mondta Jirus.

Elővigyázatosságból lezárták a szenátus épületeit és tíz környéken lévő iskolát. Az iskolákat azóta már újra kinyitották. A közeli Reagan nemzetközi repteret szintén lezárták, de azóta már azt is újranyitották, de így is jelentős késésekre lehet számítani. A támadásban a washingtoni polgármester szerint több mint tíz ember megsérült, köztük két rendőr. Barack Obama elnök részvétét fejezte ki az áldozatok családjainak, és vizsgálatot ígért.

A támadó is katona volt

Vincent C. Gray polgármester szerint egyelőre nem tudják, hogy milyen indokból nyitottak tüzet a támadók. Hozzátette, semmi nem mutat arra, hogy terrortámadás történt volna. A Washington Post szerint Aaron Alexis Brooklynban nőtt fel. "Már évek óta nem láttuk" - mondta róla a nagynénje. Azt mondta, a férfi a hadseregben szolgált, és számítógépekkel foglalkozott.

A seattle-i rendőrség pár órával az azonosítása után közölte, hogy Alexist 2004-ben már letartóztatták egyszer, mert szétlőtte egy autó gumijait. Az esetet akkor a "harag okozta fejvesztésnek" tulajdonította. Pár munkás ugyanis kigúnyolta, az ő kocsijukra nyitott tüzet. Azt állította, hogy később nem is emlékezett arra, amit tett.

Alexis 2004-ben azt is elmondta a rendőröknek, hogy a 2001. szeptember 11-ei események nagy hatással voltak rá, és teljesen összezavarták. Az apja szerint a fia aktív résztvevője volt a terrortámadás utáni mentőakcióknak, és komoly dühkezelési problémái voltak. A rendőrség most azt vizsgálja, hogy milyen belépőkártyával jutott be az épületbe.

Lövöldözés az amerikai haditengerészet logisztikai és műszaki parancsnokságán Forrás: AFP/Alex Wong

A parancsnokság körülbelül 3 ezer embernek ad munkát, és a legnagyobb a haditengerészet öt parancsnoksága közül. Éves költségvetése közel 30 milliárd dollár, a feladata hadihajók és tengeralattjárók, illetve azok fegyverzetének megépíttetése, beszerzése és karbantartása.