Tizenöten sérültek meg a meghibásodott orosz tengeralattjárón

Vágólapra másolva!
Hétfőn még azt mondták, semmi nem történt. Kedden már kiderült, hogy 15 ember került kórházba. Ennél nagyobb gond az orosz kormány szerint nincs is.
Vágólapra másolva!

Tizenöt tengerész megsérült hétfőn, amikor a javítási munkálatok közben tűz ütött ki egy orosz atommeghajtású tengeralattjárón. Az orosz média hétfőn még azt közölte, hogy senkinek nem esett baja. A hajójavító műhelyt működtető társaság szóvivője hétfőn azt állította, nem történt személyi sérülés. Szergej Sojgu védelmi miniszter sem tett említést sérültekről a Vlagyimir Putyin orosz elnök számára készített jelentésében.

Az orosz Szövetségi Nyomozó Bizottság kedden mégis arról számolt be, hogy a tűzvészben "tizenöt tengerész egészségkárosodást szenvedett". A sérülteket kórházban ápolják, állapotukról nem közölt részleteket a bizottság. A Tomszk atom-tengeralattjárót úszódokkban javították a távol-keleti Vlagyivosztok közelében, Bolsoj Kameny város kikötőjében, amikor gázhegesztő használatakor füst keletkezett a hajótest ballasztterében. Miután észlelték a bajt, a legénység elhagyta a fedélzetet.

A reaktort még az úszódokkba való érkezés előtt leállították, radioaktív szivárgás veszélye így nem áll fenn, robbanástól sem kell tartani - közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium. A helyszínre két tűzoltóhajó érkezett, és egy sugárzásvédelmi hajót is odairányított a haditengerészet. A parancsnokságnál ezt azzal magyarázták, hogy az intézkedésre "a rendkívüli esetek elkerülése és a helyzet kézben tartása" miatt van szükség.

A K-150-es, Antej 949A típusú (NATO-jelzése: Oscar-2) atom-tengeralattjáró 1991-ben épült, és 1996-ban állították hadrendbe. Fegyverzetét 24 torpedó és 24 darab P-700-as, Gránit nevű manőverező robotrepülőgép alkotja. A Tomszk javítását 2009-ben rendelték el, és 2012 óta áll a dokkban. Sajtójelentések szerint az atom-tengeralattjáró két reaktora közül az egyiknek a hűtőberendezése hibásodott meg.