Hajnalig balhéztak a Fico sorsáról vitatkozó szlovák képviselők

Vágólapra másolva!
Órákig tartó felszólalás, hangos viták, kivonulások, két Fico-bábu és ütésváltás színesítette a szlovák parlament szerda hajnalig tartó ülését, amit azért hívtak össze az ellenzéki képviselők, mert szeretnék visszahívni Robert Ficót.
Vágólapra másolva!

Tizenhat órán át, szerda reggelig tartott a pozsonyi parlament - Robert Fico visszahívása céljából összehívott - rendkívüli ülése, amelyet ellenzéki képviselők indítványa alapján hívtak össze. Az ellenzék azért szeretné visszahívni Robert Ficot, mert szerintük a kormány előnytelen üzletet kötve, gyanús körülmények közepette reprivatizálta a Szlovák Gázipari Vállalat (SPP) 49 százalékos részvénycsomagját. Robert Fico a tranzakciót azzal indokolta, hogy az lehetőséget ad a kormánynak arra, hogy ellenőrzése alatt tartsa a gázárakat.

A rendkívüli ülés már kedd délután csaknem botrányba fulladt, mivel az egyik ellenzéki képviselő felszólalása és a kormányfő beszéde után a kormány összes tagja kivonult az ülésteremből, ezt követően pedig a karzaton helyet foglaló vendégek hosszas bekiabálása szakította meg a tárgyalást. Az ülést végül mintegy 20 perces szünet után sikerült folytatni, ám akkorra már a kormánypárti képviselők jelentős többsége is elhagyta az üléstermet.

Este hét órától a szlovák parlamenti ellenzék második legerősebb pártja, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalom elnöke, Igor Matovic az SPP reprivatizációját érintő több száz oldalnyi dokumentum felolvasásába kezdett. A maratonira sikerült "felszólalással" a képviselőnek saját elmondása szerint az volt a célja, hogy ezen a módon kényszerítse ki, hogy a parlamenti ülés a nappali órákban is folytatódhasson. A dokumentumok felolvasása néhány ellenzéki képviselő reagálásával és kisebb szünetekkel megszakítva órákon át folytatódott, ám a kora reggeli órákban már csak néhány ellenzéki képviselő tartózkodott az ülésteremben.

Az éjszakai ülés nem volt híján botránynak sem, az OLaNO egyik képviselőjének állítása szerint a parlament folyosóján kormánypárti képviselők szóban és fizikailag is inzultálták, miután megpróbálta tőlük visszaszerezni azt a kormányfőt ábrázoló papírmakettet, amelyet ellenzéki képviselők a kormány az ülésteremből való kivonulása után a szószék elé helyeztek. Az Új Szó beszámolója szerint a képviselőnek a verekedésben felrepedt a szája. A történteket követően ellenzéki képviselők a kormánypárti honatyák alkoholszondáztatására tettek javaslatot, ám a javaslatról végül nem szavaztak, mivel a döntés meghozatalához az ülésteremben nem volt elegendő számú képviselő.

A rendkívüli ülést reggel hét órakor a kormánypárti képviselők által megszavazott döntés alapján megszakították, és folytatását este hét órára tűzték ki.