Már az olaszok is spórolnak

Vágólapra másolva!
Rendet vág az olasz éttermek között a válság. A hagyományosan sokat szórakozó olaszok sem engedhetik meg maguknak, hogy annyit járjanak étterembe, amennyit szeretnének.
Vágólapra másolva!

Még az ínyencek paradicsomában, Olaszországban is spórolnak a gasztronómián a gazdasági válság hatására: 2012-ben közel tízezer étterem zárt be, idén pedig ötezer étterem húzta le a redőnyt - adta hírül a Confcommercio olasz kereskedelmi szövetség. Az olasz gasztronómia a múlt év eleje óta 2,5 milliárd eurós forgalomcsökkenést könyvelt el, ami négyszázalékos mínusznak felel meg.

Az olasz családok évente összesen 73 milliárd eurót költenek el éttermekben, ez az élelemre fordított költségeik 35 százaléka. Az Európai Unióban Spanyolország és Nagy-Britannia után Olaszországban fordítanak a legtöbbet a házon kívüli étkezésekre.

A tanulmányból kiderül, hogy az olaszok évente átlagosan 1200 eurót hagynak ott éttermekben, kávézókban és pizzériákban - 32 százalékkal többet, mint a franciák, és 53 százalékkal többet, mint a németek.