Vágólapra másolva!
Ferenc pápa szerint az egyháznak új utakat kell keresnie, otthont kell biztosítani minden embernek, és nem kell folyamatosan a terhességmegszakításról vagy a melegházasságról beszélni.
Vágólapra másolva!

Törekedni kell arra, hogy olyan egyház legyünk, amely új utakat talál, amely képes elindulni azok felé, akik nem járnak templomba, elhagyták az egyházat vagy közömbösek iránta - mondta Ferenc pápa abban az interjúban, amelyet Antonio Spadarónak, a La Civilta Cattolica olasz jezsuita folyóirat főszerkesztőjének adott.

Ferenc pápa nagyon egyszerű szavakat használva fogalmazta meg álláspontját a születésszabályozásról, melegházasságról és abortuszról. Szerinte az egyház túl sokat beszélt ezekről a témákról. "Nem szükséges, hogy mindig ezekről legyen szó" - mondta a pápa, majd azzal folytatta, hogy az egyház mindenkinek otthont kell adjon, nem lehet egy apró kápolna.

A pápa szerint új egyensúlyt kell találni, különben azt kockáztatják, hogy "az egyház morális épülete kártyavárként omlik össze, elveszíti frissességét és az evangélium illatát. Az evangéliumi válasz legyen mind egyszerűbb, mélyebb, sugárzóbb. Ebből a javaslatból fakadnak majd az erkölcsi következmények."

Nem akar sietve cselekedni

A három, egymást követő augusztusi beszélgetés során a katolikus egyházfő úgy fogalmazott: "nem bízom a hirtelen hozott döntésekben. Nem bízom az első döntésben, vagyis az első dologban, ami az eszembe jut egy döntés meghozatalakor. Az ilyen döntés általában elhibázott. Várnom kell, magamban értékelni, rászánni a szükséges időt."

"Világosan látom, hogy az a dolog, amire ma az egyháznak leginkább szüksége van, az az a képesség, hogy gyógyítsa a sebeket, felmelegítse a hívők szívét, hogy közel legyen az emberekhez. Én úgy látom az egyházat, mint egy tábori kórházat csata után, ahol előbb a sebeket kell ellátni, utána beszélhetünk minden másról" - mondta Ferenc pápa az interjúban.

Kérdés még a nők szerepe

Megemlítette, hogy Buenos Aires-i érsekként kéthetente találkozott hat segédpüspökével, és évente többször a papokkal, akik kérdéseket vetettek fel, és lehetett vitatkozni is, s ez nagyon sokat segített neki abban, hogy a legjobb döntéseket hozza. Hangsúlyozta, hogy a konzisztóriumok, a szinódusok fontos fórumai a tanácskozásnak, ugyanakkor kevésbé merev formákat kell adni nekik, ahogy fogalmazott: "valódi, nem formális konzultációt akarok".

"Nekem van egy dogmatikai bizonyosságom: Isten jelen van minden ember életében. Isten jelen van bárki életében. Ha egy embernek az élete merő szerencsétlenség, ha bűnök serege, kábítószer vagy bármi más törte össze, Isten ott van az életében" - hívta fel a figyelmet.

A nők egyházban betöltött szerepéről kiemelte: a nő nélkülözhetetlen az egyház számára, és többet kell fáradozni "egy elmélyült teológia kidolgozásán a nőről", csak azután lehet "jobban megfontolni a nők egyházban betöltött szerepét", illetve átgondolni a nő sajátos helyét azokban az egyházi feladatkörökben, amelyekben a hatalmat gyakorolják.