Merkelék fölényesen nyertek

Vágólapra másolva!
A CDU/CSU 42 százalékot nyert egy exit poll szerint, és főlényesen verte a szociáldemokratákat. Merkelék eddig koalíciós partnere kieshet a parlamentből, de a remek eredmény ellenére is koalíciót kell kötniük.
Vágólapra másolva!

Az ARD köztelevízió urnazárás után közzétett exit pollja szerint az Angela Merkel által vezetett CDU/CSU a szavazatok 42 százalékát szerzi meg a vasárnapi német választáson. A CDU koalíciós partnere, a liberális FDP minden bizonnyal nem éri el az 5 százalékos parlamenti küszöböt, mivel csak 4,7 százalékra számíthat.

A legnagyobb ellenzéki párt, a szociáldemokrata SPD 26 százalékot szerezhet. A Baloldal lesz a harmadik, 8,5 százalékra számíthat, míg a Zöldek 8 százalékra. Az euroszkeptikus Alternatíva Németországnak (AfD) 4,9 százalékot mértek, így szintén kétséges a bejutása.

Angela Merkel Forrás: AFP/Johannes Eisele

Bár az exit pollok alapján a parlamentbe be nem jutó pártokra adott szavazatok aránya 15 százaléki körüli, úgy néz ki, a CDU/CSU nem szerez abszolút többséget. „Ma ünnepelhetünk, mert fantasztikus dolgot értünk el” – mondta Merkel az urnazárás után, de az esetleges koalíciós tárgyalásokról annyit mondott, hogy erről még túl korai beszélni.

Merkel világossá tette, hogy kisebbségi kormányzást nem vállal, így minden bizonnyal az SPD-vel igyekszik majd koalíciót kötni. Az első első ciklusa alatt, 2005 és 2009 között is az SPD-vel szövetkezve kormányzott. Egyelőre azonban kétséges, hogy az SPD kötne-e koalíciót, a párt vezetője, Peer Steinbrück – aki a nagykoalíciós kormány pénzügyminisztere volt - azt mondta korábban, hogy nem vállalna posztot egy újabb nagykoalíciós kormányban.

Választási beharangozónkat itt olvashatják.