Az iráni elnök visszautasította Obamát

Vágólapra másolva!
Az amerikaiak szerették volna, ha Obama találkozik Róhánival, de az iráni elnök egyelőre visszautasította a megkeresést.
Vágólapra másolva!

Nem jön létre az amerikai és az iráni elnök találkozója - közölte az amerikai kormány két, név nélkül nyilatkozó tisztségviselője. A találkozó lehetőségét felajánlotta az USA, de az ENSZ Közgyűlés miatt New Yorkban tartózkodó Haszan Róháni szerint túl bonyolult lett volna megszervezni.

A két ország kapcsolata így is az 1979-es iráni iszlám forradalom óta nem látott szinten van, csütörtökön ’79 óta először találkozik egymással a két ország külügyminisztere, John Kerry és Mohamad Dzsavad Zarif. Júniusi megválasztása óta Róhani több gesztust tett az USA felé, és jelezte, hogy kész tárgyalni a nyugati országokhoz való közeledéséről.

Róhani a közgyűlésen elhangzott beszédében azt mondta, hogy Irán nem jelent fenyegetést sem a világ, sem a régió számára. Róhani kijelentette, hogy a nukleáris és más tömegpusztító fegyvereknek nincs helyük Irán védelmi doktrínájában. Azt mondta,Irán kész egy keretmegállapodásra az USA-val a nézeteltéréseik rendezésére.