Újra lőnek a nairobi plázában

Vágólapra másolva!
Bujkáló fegyveresek lőttek rá az épületet átkutató rendőrökre kedden reggel Nairobiban, a hétvégi véres túszdráma helyszínén. A kenyai hatóságok este még azt állították, hogy ellenőrzés alá vonták a bevásárlóközpontot.
Vágólapra másolva!

Újabb lövöldözés tört ki kedden reggel Nairobiban a Westgate bevásárlóközpontban, amelyet a kenyai belügyminisztérium előző esti bejelentése szerint ellenőrzés alá volt a rendőrség. Az épületet átkutató hatóságok egy vagy két helyen is fegyveres ellenállásba ütköztek. A fegyveresek állítólag egy emeleti helyiségben bújtak el, és onnan lőttek rá a rendőrökre.

Azt egyelőre nem tudni, hány fegyveres van az épületben, a kenyai hatóságok szerint hármat megöltek közülük. A kenyai belügyminiszter késő este a BBC-nek azt mondta, nem kizárt, hogy találnak majd még fegyvereseket a bevásárlóközpontban.

Az épületet az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal szövetséges szomáliai fegyveresek, az al-Sabab tagjai támadták meg szombaton, számos túszt ejtve. A túszdrámának a legfrissebb jelentések szerint legalább 62 halálos áldozata és 170 sérültje van. A kenyai vöröskereszt 63 áldozatról tud.

A kenyai külügyminiszter közben bejelentette, hogy a szélsőséges csoport tagjai között két amerikai és egy brit állampolgárt is találtak. A szomáliai származású amerikaiak 18 és 19 éves fiatalok voltak, akik "Minnesotában és más helyen éltek". A brit pedig egy nő volt, aki a miniszter szerint "már sokszor csinálta ezt".

A támadást elkövető al-Sababot tíz éve még senki nem ismerte, és bár vágytak az al-Kaidához tartozni, annyira balhésak és erőszakosak voltak, hogy még egymással sem jöttek ki. Az utóbbi években azonban már Angliában és az Egyesült Államokban is sikeresen toboroztak. Hogyan lesz kelet-afrikai terrorista amerikai és brit fiatalokból?