Új merényletekkel fenyeget az al-Sabab

Vágólapra másolva!
A szomáliai iszlamista szervezet már hangüzenetben is vállalta a nairobi bevásárlóközpont elleni támadást. További merényleteket is terveznek.
Vágólapra másolva!

Az al-Sabab iszlamista fegyveres szervezet vezetője is megerősítette, hogy emberei követték el Nairobiban a Westgate bevásárlóközpont elleni támadást, és újabb merényletekkel fenyegetőzött. A Mukhtar Abu al-Zubayr néven is ismert Ahmed Godane szerda éjszaka egy hangüzenetet tett fel az as-Sababhoz köthető www.somalimemo.net honlapra. Ebben elmondta, a bevásárlóközpont elleni támadás megtorlás volt azért, hogy Kenya 2011 októberében behatolt Szomália déli részébe, hogy szétzúzza a lázadókat.

Terveznek még akciót Forrás: AFP/Westgate Mall

"Vigyétek el a katonáitokat, vagy készüljetek fel egy hosszan tartó háborúra, vérontásra, rombolásra és kitelepítésre" - mondta Godane nyilvánvalóan a kenyai kormánynak szánt üzenetében.

Godane szerint a kenyai nép is részese volt a szomáliai Kismayuban és más városokban végrehajtott mészárlásoknak, mert megválasztotta politikusait, és az adót, amelyet fizet, arra használják fel, hogy felfegyverezzék Uhuru Kenyatta kenyai elnök katonáit, akik mészárolják a muszlimokat.

A szombaton kezdődött négynapos túszdráma legtöbb áldozata kenyai volt, azonban a támadásban legkevesebb tizennyolc külföldi állampolgár is életét vesztette. A halálos áldozatok között hat brit, két-két francia és kanadai, egy-egy amerikai, holland, ausztrál, kínai, indiai, perui, ghánai és dél-afrikai állampolgár is van. Jelenleg hatvanhét halálos áldozatról lehet tudni, azonban szakértők szerint ennél több halott lehet, mivel egyelőre nem tudni, hány holttest hever az épület romjai alatt. Az al-Sabab szerdán a Twitter közösségi oldalra feltett üzenetében közölte, hogy 137 túsz halt meg Nairobiban.

Cikkeinket a kenyai túszdrámáról itt olvashatja.