Orosz börtönben a Greenpeace több aktivistája

Vágólapra másolva!
A környezetvédők a Barents-tengeri orosz kőolaj-kitermelés ellen tiltakoztak. Egy olajfúró torony megtámadása miatt, kalózkodás vádjával indítottak büntetőeljárást ellenük.
Vágólapra másolva!

Egy murmanszki bíróság elrendelte a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet múlt szerdai akciójában részt vevő 22 ember letartóztatását, nyolc aktivista fogva tartását pedig 72 órára meghosszabbította.

A letartóztatottak között van Gyenyisz Szinyakov orosz fotóriporter is, akit a Greenpeace azért szerződtetett, hogy megörökítse a Pecsora-öbölben lévő orosz olajfúró toronynál történteket. Tiltakozásul több orosz internetes és nyomtatott kiadvány, közöttük a Novaja Gazeta, a Lenta.ru, valamint az Eho Moszkvi online változata is úgy döntött, hogy fényképek helyett sötét foltokat közöl majd oldalain. Főszerkesztőik, illetve munkatársaik tiltakozó levelet írtak alá.

A letartóztatottak fogva tartásának idejét a murmanszki bíróság két hónapban állapította meg. Vlagyimir Markin, a Szövetségi Nyomozó Bizottság szóvivője azonban nem zárta ki, hogy a gyanúsítottakat előbb kiengedhetik a fogdából, ha a vizsgálók úgy ítélik meg, hogy nem kell őket mozgásukban korlátozni.

Az orosz fotóriporter letartóztatását ugyanakkor a bíróság épp azzal indokolta, hogy Szinyakov gyakran utazik külföldre, és elmenekülhet a felelősségre vonás elől. Az orosz környezetvédelmi újságírók szövetségének elnöke ezt törvénytelennek tartja, mivel szerinte a világon sehol sem tartják fogva az újságírókat az ilyen akciók miatt, miután igazolták magukat.

A környezetvédők a Barents-tengeri orosz kőolaj-kitermelés ellen tiltakoztak. Néhányan megpróbáltak felmászni a Gazprom cég olajfúró platformjára, de a határőrség ezt figyelmeztető lövésekkel megakadályozta. A hatóságok feltartóztatták az aktivistákat szállító Arctic Sunrise jégtörőt, és Murmanszkba kísérték. A Szövetségi Nyomozó Bizottság a Prirazlomnaja olajfúró torony megtámadása címén, kalózkodás vádjával indított büntetőeljárást a Greenpeace aktivistái és a hajó személyzete ellen.

A holland zászló alatt hajózó Artic Sunrise fedélzetén 30 ember - köztük különböző országokból 27 környezetvédő aktivista - tartózkodott az akció idején. Négyen orosz állampolgárok. Akár 15 év szabadságvesztésre is ítélhetik őket Oroszországban, a hajót pedig lefoglalhatják. A Greenpeace azt hangoztatja, hogy csak az északi-sarkvidéki kőolaj kiaknázásának környezeti veszélyeire akarta felhívni a figyelmet. A Gazprom tulajdonában lévő olajfúró állomás működése a Greenpeace szerint ökológiai katasztrófával fenyeget.