Spanyolország időzónát váltana

Vágólapra másolva!
Franco tábornok felborította a spanyolok életritmusát, amikor a náci Németországéhoz igazította az időzónát. Egy friss jelentés szerint inkább a portugálok és a britek idejét kellene követni.
Vágólapra másolva!

Egy parlamenti bizottsági jelentés szerint Spanyolország több mint hetven éve nem a jó időzónában van, ezért a képviselők most azt fontolgatják, hogy egy órával eltolják azt. A lépést indokolná, hogy a jelentés szerint az időzónaváltás jó hatással lenne a spanyolok evési, alvási szokásaira és a munkájukra is.

Spanyolországot 1942-ben Franco tábornok csatolta a közép-európai időzónához, hogy a spanyol területeken is ugyanolyan idő szerint éljenek, mint a náci Németországban. A most elkészült jelentés szerint viszont Spanyolországnak Portugáliával és Nagy-Britanniával kellene egy időzónában lennie.

A hetven éve fennálló rendszert azért tartják aggasztónak, mert a spanyolok így csaknem egy órával kevesebbet alszanak, mint amit az Egészségügyi Világszervezet elegendőnek tartana. Ez kihatással van a stresszre, a balesetekre, az iskolai és munkahelyi teljesítményre is. A rossz időzónára fogják azt is, hogy a spanyolok miért esznek, hagyják abba a munkát és alszanak el később, mint európai szomszédaik.