Kezdődhet a szíriai vegyi fegyverek megsemmisítése

Vágólapra másolva!
Az ENSZ BT elfogadta az erről szóló határozatot. Ha Szíria nem engedelmeskedik, akkor szankciókra, vagy akár katonai beavatkozásra is számíthat, de csak egy újabb BT-határozat után.
Vágólapra másolva!

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) egyhangúlag elfogadta a szíriai vegyi fegyverek megsemmisítéséről szóló határozatot helyi idő szerint péntek este New Yorkban. Ez az első, jogilag kötelező érvényű BT-dokumentum Szíriára nézve a fegyveres konfliktus kirobbanása óta.

"A mai történelmi jelentőségű határozat hosszú idő óta az első reményteljes hír Szíriáról" - mondta Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a BT-ben felszólalva közvetlenül a határozat elfogadása után. Ban Ki Mun bejelentette, hogy november közepén tartják meg Genfben a második Szíria-konferenciát.

A hetekig tartó orosz-amerikai diplomáciai egyeztetések után elfogadott BT-határozat arra kötelezi Szíriát, hogy helyezze nemzetközi ellenőrzés alá vegyi fegyvereit, és tegye lehetővé a fegyverszakértők számára a fegyverraktárokhoz való akadálytalan hozzáférést. A BT-határozat szerint amennyiben Damaszkusz ennek nem tesz eleget, illetve újabb vegyifegyver-támadás történik az országban vagy illetéktelen kezekbe kerülnek a mérges gázok, az ENSZ Alapokmányának hetedik fejezetével összhangban a nemzetközi közösség szankciókkal vagy akár erő alkalmazásával kikényszerítheti a követelések végrehajtását, de csak egy újabb, erről szóló BT-határozat elfogadása után.

A BT-határozat elfogadását az kényszerítette ki, hogy augusztus 21-én ideggáztámadás történt Damaszkusz egyik elővárosában, és erről helyszíni vizsgálódásaik során bizonyítékokat gyűjtöttek össze az ENSZ vegyifegyver-szakértői. Feltehetően több ideggáztámadás is történt a két és fél éve dúló szíriai polgárháború során, és az ENSZ szakemberei jelenleg is Szíriában vannak, vizsgálják a többi esetet.

A BT-határozat elfogadása előtt másfél órával hagyta jóvá a vegyi fegyvereket tiltó nemzetközi szerződés végrehajtásának felügyeletére hivatott szervezet (OPCW) végrehajtó tanácsa a szíriai vegyi fegyverek nemzetközi ellenőrzés alá helyezéséről és megsemmisítéséről kidolgozott amerikai-orosz menetrendet. A közel két héttel ezelőtt kidolgozott menetrend elfogadása előfeltétele volt annak, hogy a BT megszavazza a szíriai határozattervezetet.

A hágai székhelyű szervezetben jóváhagyott menetrend értelmében az OPCW szakértői már kedden elindulnak Szíriába, és október végéig elkészítik jelentésüket a szíriai ideggázokról. A terv szerint november 1-jéig kell megsemmisíteni a vegyi fegyvert gyártó berendezéseket, és a jövő év közepéig fel kell számolni a raktárakban őrzött, becslések szerint mintegy ezer tonna ideggázt.