Ausztriában megerősödött a szélsőjobb

Vágólapra másolva!
Az ausztriai parlamenti választás előzetes végeredménye szerint a jelenlegi koalíciós kormánypártok a szavazatoknak kicsivel több mint a felét szerezték meg. A szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt 21,4 százalékot kapott.
Vágólapra másolva!

A belügyminisztérium közlése szerint az Osztrák Szociáldemokrata Pártra (SPÖ) a szavazatok 27,1 százalékát adták, míg a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) 23,8 százalékot kapott. A koalíció így folytathatja a kormányzást.

A szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) a harmadik helyen végzett 21,4 százalékkal, utána következnek a Zöldek 11,5 százalékkal, és a 4 százalékos küszöböt átlépve bekerült a parlamentbe Frank Stronach milliárdos vállalkozó egy éve alapított pártja, a Stronach Csapata (5,8 százalék), és meglepetésre a szintén új liberális párt, a NEOS (4,8 százalék) is.

A két koalíciós párt a legrosszabb eredményt érte el a 2. világháború óta, a 80-as években még ők ketten adták a parlamenti képviselők 90 százalékát. A szélsőjobboldal ezzel szemben majdnem négy százalékot erősödött az öt évvel ezelőtti ereményéhez képest.

A voksok több mint egytizedét az idén távszavazáson adták le. Ezeket hétfőn értékelik ki, de valószínűtlen, hogy változtassanak az eredményen - mondta a minisztérium szóvivője.

A beküldött szavazatokat nem számítva 65,9 százalékos volt a részvételi arány, ami jóval alacsonyabb a 2008-as 71,4 százaléknál. A teljes részvételi arány akkor 78,8 százalék volt.